Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 13:30

Autor Wiadomość
 Tytuł: Suzuki v-strom 650 vs bmw f 800 gs
Zadomowiony na dobre

Pisałem już w temacie powitalnia, ale ten wątek raczej pasuje tutaj, przeniosłem go stamtąd tu:

I jeszcze jedno... mam nadzieję że tu mi pomożecie bo na ścigacz.pl to raczej nikt nie chciał. :-/
Otóż zastanawiam się nad Suzuki Dl 650 vs BMW F 800 GS. Nie wiem czy będą to dobre moto jak na "początek" od 7 lat jeżdżę na 50 ( oprócz skuterów, wyłącznie na endurach suzuki rmx i rieju rr 50) Z większą pojemnością niż 50 miałem styczność na kursie prawa jazdy Yamaha Ybr 250 która była jak dla mnie słabsza od moich pięćdziesiątek.

Wracając do Suzuki i Bmw...
Mam 187 cm i 75 kg wagi. Suzuki ma lekką przewagę u mnie bo serwis jest na miejscu, a do BMW musiałbym ganiać do stolicy, ale bardziej mnie kręci BMW - wygląd, większa moc. Od 2 miesięcy zastanawiam się nad tymi motocyklami o Suzuki przeczytałem "cały internet" wszędzie opinie pozytywne, bezawaryjność i tak dalej ale gorzej sprawdza się w lekkim terenie. Najgorszy jest brak info o Bmw, wyczytałem że w terenie jest miodzio, ale w trasie - asfalt - autostrada nie mam pojęcia... Jak działa abs też... Myślę, że pomożecie mi w wyborze.

Pozdrawiam.

Tytuł: Re: Suzuki v-strom 650 vs bmw f 800 gs
Takiemu nie podskoczysz!

Konradzie, właściwie sam sobie w znacznym stopniu odpowiedziałeś na swoje pytanie :)

Co wybrać - to zależy do czego ten motocykl będzie służył. Na pewno na asfalcie wygodniejszy będzie V-Strom, a w terenie - osiemsetka. Pytanie czy po takich doświadczeniach terenowych, będziesz chciał skupić się prawie wyłącznie na asfalcie, ew. lekkim szutrze ? Pytanie - dlaczego ograniczasz się do tych dwóch maszyn ? To nie zaczepka, tylko pozwoli ocenić co jest dla Ciebie ważne...

Dobrze trafiłeś szukając info o wybranych przez Ciebie motocyklach - poczytaj sobie trochę wątki im poświęcone (są wyodrębnione).

Nie wiem jak u Ciebie z angielskim ale ja bym dodatkowo zaczał tu:

http://www.motorbikes.be/en/compare/5734/6581/

Pamiętaj -każda pliszka swój ogonek chwali ;) Zapraszam do działu o F800GS. :) Ostateczną decyzję będziesz pewnie musiał podjąć sam.

Zadomowiony na dobre

Przeczytałem dziś wszystkie tematy o 800tce sporo tego... ;-) Zastanawiałem się nad innymi, nowa tenere, transalp, ten kawasaki jak mu tam... zapomniałem... ale po 2 miesiącach przesiedzianych w internecie, motocyklu, świecie motocyklów została ta dwójka bo reszta albo za ciężka, brak absu, nie poręczna, słabo wypadająca w testach. Suzuki 2 czytam 3 razy mistrz alpen masters i tak dalej. O bmw w motocyklu są średnie opinie, piszczą o jakimś tam nurkowaniu widelca przy hamowaniu, jako że nie jeździłem na niczym większym nie wiem czy to jest aż takie uciążliwe. A ze v strom to już klasyk to o nim jest mnóstwo rzeczy, nie to co o bmw...

Zastanawiałem się jeszcze nad ktmem 640 adv, ale na allegro czy tam otomoto mało tego na sprzedaż jest... :-/

Co do szutru i asfaltu... Jako, że te swoje lata na motorze przejeździłem po lasach, polach może 1.5 roku na asfalcie bardziej nastawiam się na asfalt, ale uwielbiam lekkie szutry i las. Marzy mi się podróż na wschód, a na v stromie to (chyba) łatwe nie będzie. Bardziej nastawiam się na gsa, bo i tu i tam polatasz... :-) Tylko na forum mało jest o jeździe po asfalcie, wyłącznie posty jak to ganiałem po terenie, a chodzi mi szczególnie o info jak się zachowuje moto na asfalcie.

Takiemu nie podskoczysz!

Strona WWW: http://www.pixellman.smugmug.com/Motorcycles
No teraz widze ze zastanawiasz sie nad GSA..
A to duza roznica w podrozowaniu tym motocyklem a 800GS po asfaltach ..
GSA da Ci duzy komfort..stabilnosci w jezdze pod wiatr..Na dlugich dystansach nie bedziesz czul
zmeczenia takiego jak na lekkim 800GS..W terenie trzeba sie juz napracowac ..Oprocz porstych i szerokich szutrow ...

Przy Twoim wzroscie spokojnie sobie poradzisz z GSA..

GSA doskonale sobie radzi na serpentynach..Mozna nawet przycierac zewnwtrzne obudowy cylidrow i czuc sie bezpiecznie ..(ale to juz mowa o technice)..

Moim zdaniem ..nie zrobisz pomylki wchodzac w GSA ..I tak jak pisal Mario
Reszta nalezy do Ciebie ..

Co do KTM 640 Adventure..moga Cie rozczarowac drgania ktore wystepuja przy jezdzie po asfalcie ...

Gdyby wybor padl tylko na 800GS..to powaznie bym sie zastanowil nad KTM 990 Adventure..
Moim zdaniem mialbys zdecydowanie wiecej adrenaliny ..Silny i agresywny motocykl ..czego nie mozna powiedziec o 800GS

Ale to moje zdanie ..(mam nadzieje ze posiadacze 800GS to zrozumieja)

Zycze powodzenia

Ostatnio zmieniony sobota, 3 kwietnia 2010, 18:26 przez beemer, łącznie zmieniany 1 raz.

Zadomowiony na dobre

Wybacz beemer, pisząc GS miałem na myśli bmw f 800 gs, nie wiedziałem, że mianem GS nazywa się "dużego" brata. :) Duży ma jak dla mnie za dużą wagę i za dużą moc... Panowie ja jezdziłem tylko na 50 ccm... :) z 50 na 1200 ? Myślę, że to za duża różnica. ;P

Ale dziękuje. :)

Takiemu nie podskoczysz!

SoD pisze:
Wybacz beemer, pisząc GS miałem na myśli bmw f 800 gs, nie wiedziałem, że mianem GS nazywa się "dużego" brata. :) Duży ma jak dla mnie za dużą wagę i za dużą moc... Panowie ja jezdziłem tylko na 50 ccm... :) z 50 na 1200 ? Myślę, że to za duża różnica. ;P

Ale dziękuje. :)

No napisales gsa..Dla mnie bylo to jednoznaczne.:-))))

"Marzy mi się podróż na wschód, a na v stromie to (chyba) łatwe nie będzie. Bardziej nastawiam się na gsa, bo i tu i tam polatasz... "

Co do przesiadki z 50cc a 1200cc..Uwierz mi ..Czym predzej ..tym lepiej .:-))))

Zadomowiony na dobre

Tak właśnie czytam czytam o tym dużym gsie... Różnica w wadze między 800 a 1200 nie jest taka mała... :-/ 207 kg - 800, 229 kg - 1200...

Myśle, raczej że skusze się na 800... Więcej mocy mi nie potrzeba, a co do komfortu wybredny nie jestem... 200 km na pięćdziesiątce po asfalcie ze średnią prędkością 50 km//h z kostką jest wielkim wyczynem + twardy krosowy tron... :D

Takiemu nie podskoczysz!

SoD pisze:
Tak właśnie czytam czytam o tym dużym gsie... Różnica w wadze między 800 a 1200 nie jest taka mała... :-/ 207 kg - 800, 229 kg - 1200...

Myśle, raczej że skusze się na 800... Więcej mocy mi nie potrzeba, a co do komfortu wybredny nie jestem... 200 km na pięćdziesiątce po asfalcie ze średnią prędkością 50 km//h z kostką jest wielkim wyczynem + twardy krosowy tron... :D

SoD.
No ty tu jestes tym co rozdaje karty i placi .:-))))

Zycze powodzenia ..bez wzgledu na co padnie Twoj wybor ..

Zadomowiony na dobre

No nic dziękuje. Proszę o kłódkę. :)

Zadomowiony

Powiem tak ze swojej doswiadczalności.
Na co dzień jeżdżę v-stromem 650 (postaram sie napisać obiektywnie) i powiem że wygodnie mi się na nim jeździ. Zrobiłem nim już blisko 23 000 po czarnym, od stycznia zeszłego roku. Na asfalt super, wygodny i 500 km czy nawet dziennie nie jest dla mnie żadnym problemem. Zdarzało się więcej ale to już troche naciągane było. Jako że i ja od motocrossu zaczynałem pewne nawyki oraz zachowania mi pozostały więc i w teren się zapuszczam czasem. Nie jest to maszyna stworzona do offu ze względu na kiepski rozkład masy (przód ciężki) ale daje radę, nigdy co prawda nie jeździłem nim na kostkach po miękkim.
W trasę i do miasta polecam. Abs działa fajnie ale wolniej pracuje niż w Bmw.
Co do osiemsetki, chciałem go kupić no bo bejca i do tego GS ale to nie tourer a takowego szukałem, to raczej większe enduro o dziwak właściwościach trakcyjnych w terenie (znacznie większy skok i prześwitniż w DLu). Troche mało wygodny bo ma dość wąską kanapę ale tak jak pisałem ja szukałem turystyka.
Generalnie silnik super i elastyczny i fajnie pracuje.

podsumowując: gdyby mnie było stać miałbym oba ale suzuki pewnie tysiąca.
Suzuki dobry w trasę wygodny nawet dla dwóch osób, oszczędny(co też się dla mnie liczy) pakowny, w mieście nie czuć masy bo jest stosunkowo niski, ale nie zbyt nadaję się w teren (nie mówię o mazurskich szutrach). większy zbiornik paliwa no i nie musisz pamiętać od której strony do dystrybutora podjeżdżasz. Troche kiepskie zawieszenie, pomimo regulacji twardości sprężyn, jest zbyt miękki jak dla dwóch osób, waże 72kg + ukochana jakieś 60kg. Ale jeżdżą wieksi i bardziej wypasieni ;)

Bmw mocne i szybkie enduro, na trasie( zrobiłem testówka 400km) słabo ale nie tragicznie, przy dużych prędkościach wężykuje (duży skok zawiechy) bardzo dobre zawieszenie (działa progresywnie), ale słaba ochrona przed wiatrem, mały zbiornik paliwa z wlewem z tyłu po prawej stronie (??), ale za to w terenie bajka. Abs chyba da się wyłączyć, a działa rewelka. Nad wisłą po piachach i jakich tam błotach i dzie tak jak chcesz, turystyka offroadowa to jego żywioł, podobnie jak Ktm 640 adv

tak na marginesie Versysa(kawasaki) nie polecam za bardzo, pracuje w kawasaki i nie jest to jakaś nadzwyczajna fura, koła 17", tym po terenie baardzo słabo się lata, a przy v-stromie to się chowa (zasięg i ergonomia, ochrona przed wiatrem/deszczem).
Wybaczcie te wypociny, to z chęci pomocy bo i ja miałem rok temu podobną zagwozdke :)

Zadomowiony na dobre

Dzięki wielkie, po przeczytaniu Twojego postu stawiam już na 100% na bmw... ;-) Duużo podróżować nie będę najwyżej mazury czy coś w przyszłości to się pewnie zmieni a wtedy pomyśle o dużym gsie. ;-)

Dzięki.

Zadomowiony

Moim zdaniem beema jest bardziej uniwersalna niż suzuki, ale kupiłem v-stroma bo był tańszy i bardiej wygodny, może troszke wygląd mnie kusił bo lubie takie masywne konstrukcje ;)
ale tak jak pisałem jakby mnie było stać miałbym oba. Docelowo będzie oczywiście r 1200 gs ale to za dwa trzy lata.
Cieszę sie że mogłem pomóc :D
zaliczaj maturę kupuj furę! szerokości