| Autor |
Wiadomość |
|
PETRONAS
|
Tytuł: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 12:26 |
|
|
|
Czytając wiele tematów pod tytułem ''co wybrać na początek ? '' trochę zgłupiałem. Z własnego małego doświadczenia wiem jedno, potrzebuje motocykla w miarę lekkiego i co ważne dla mnie żeby miał jak najlepsze zawieszenie a przy tym wiadomo żeby był niezawodny. Kwota do 10 tysięcy PLN-ów. XT 600- też wchodził w grę ale szybkich przelotów w dakarowym stylu po polnych drogach sobie nie mogę odmówić a do tego XT-ek może być za ciężki. TTR 600 jechałem i spodobała mi się przyjemna i miękka praca silnika tego motocykla a do tego (czytałem) hamulce i zawieszenie ma o wiele lepsze od XT 600. Moje pytanie brzmi jak Yamaha TTR 600 wypada w porównaniu do LC4 620,640,SC itp. Podkreślam że zależy mi na wadze, zawieszeniu oraz silniku. Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi i ewentualne obalenie moich błędnych mitów.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
deltamotor1
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 14:57 |
|
|
|
KTM ma lepsze zawieszenie ,jest lżejszy ,mocniejszy ale trwałość jego silnika to ok 40 % trwałości TTR więc wybieraj. :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Pit_990S
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 15:43 |
|
Strona WWW: http://www.sanmarkos.pl
|
|
Z tego, co piszesz Twoja przygoda z motocyklami dopiero się rozpoczyna. Wybierz więc motocykl, który łatwiej jest kontrolować. Dzięki temu będziesz miał szansę rozwijać swoje umiejętności zamiast walczyć ze zbyt wymagającą maszyną. Wybrałbym z tych dwóch tt600r.
Pit
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
danek-dr
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 20:46 |
|
|
|
ttr jest lżejszy od 640 i mniej więcej tyle waży co 620. TTr E czyli z rozrusznikiem mniej więcej waży tyle co 640. Czy zawieszenie gorsze? Polemizowałbym. Zestrojenie podobnie komfortowe. Zakres regulacji i skoki zawieszenia w obydwu sprzętach podobne.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PETRONAS
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: środa, 7 kwietnia 2010, 15:22 |
|
|
|
Jak się ma sprawa z akcesoriami do TTr 600 ? widziałem gdzieś z większym zbiornikiem paliwa chyba acerbisa bo ten oryginalny trochę przymały i nawet fajnie wyglądała ale skąd to gdzie to :?: Czy taką TTr 600 da sie tak obładować sprzętem turystycznym jak XT 600 lub LC4 ?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: środa, 7 kwietnia 2010, 21:23 |
|
|
Witam deltamotor1 pisze: KTM ma lepsze zawieszenie ,jest lżejszy ,mocniejszy ale trwałość jego silnika to ok 40 % trwałości TTR więc wybieraj. :mrgreen: Z tą trwałością silnika to chyba trochę odleciałeś. Założę sie o lytra myszówki że TTRka traktowana tak jak traktują uzytkownicy swoje LC4ki rozpoadłaby się szybciej. Poza tym TTRka ma dziwną ergonoimię. Ja osobiście miałem wrażenia że kolana mam pod brodą. Kopyta drętwieją przy szosowych przelotach. Fakt, w kacie drętwieją dłonie. Zawisy i rama o niebo lepsze u pomarańczowych. Poręczność podobna. W ciężkim terenie przy spokojnej jeździe TTRka sprawdza się nawet lepiej. Jak zaczynasz przyśpieszać tempo zwiedzania już nie koniecznie. Pozdr rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
pawlicho
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: czwartek, 8 kwietnia 2010, 19:12 |
|
|
PETRONAS pisze: Jak się ma sprawa z akcesoriami do TTr 600 ? widziałem gdzieś z większym zbiornikiem paliwa chyba acerbisa bo ten oryginalny trochę przymały i nawet fajnie wyglądała ale skąd to gdzie to :?: Czy taką TTr 600 da sie tak obładować sprzętem turystycznym jak XT 600 lub LC4 ? Hej miałem taka tt600r z 2000r i byłem bardzo zadowolony zrobilem 12 tyś i nielicząc cieknących amorów przednich nie miałem żadnej awarii, a jak ja sprzedawalem miała 39 tyś. Używalem do wszystkiego, latałem w terenie i jeżdzilem w trasy po Europie. Możesz dokupić bak acerbisa 24L ok 1400zł ale na allegro nieraz można trafić używke za ok 500zł, stelaże wyspawalem sam, nie ma problemu z mocowaniem. Fotka mojej ttr z zeszlego roku z Alp, Grossglockner Hochalpenstrasse
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Arkadiusxmoto
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: niedziela, 11 kwietnia 2010, 18:07 |
|
|
rrolek pisze: Poza tym TTRka ma dziwną ergonoimię. Ja osobiście miałem wrażenia że kolana mam pod brodą. Kopyta drętwieją przy szosowych przelotach. Fakt, w kacie drętwieją dłonie. Zawisy i rama o niebo lepsze u pomarańczowych. Poręczność podobna. W ciężkim terenie przy spokojnej jeździe TTRka sprawdza się nawet lepiej. Jak zaczynasz przyśpieszać tempo zwiedzania już nie koniecznie.
Pozdr rr Witam , podłącze się pod temat . Mam TTRke i problemy z ergonomią przy szybszej jeździe terenowej na stojąco . Mam 188 cm wzrostu , z wysokością siedzenia nie mam żadnych problemów :wink: natomiast stojąc czuje sie niepewnie , ciągnę kierownice do tyłu , jestem przygarbiony i bolą mnie plecy :? Mam zmienioną kierownice na Reicona 28 mm wraz z mostkami , niewielka poprawa w porównaniu z oryginałem . Moje pytanie : czy to ja jestem "niewymiarowy" czy wyjątkowo TTR ma dziwna ergonomie ? Nie jeździłem na LC4 , wszystkie inne enduraki pokroju WR 400 czy nawet XR 650 wydają się równie małe . Jakieś propozycje ? Cały czas myślę nad zakupem Adv 640 ale muszę najpierw posiedzieć na tym :wink: Pozdro
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 18:21 |
|
|
|
Witam
Z mojej praktyki (186 cm) wszystkie enduraki tak mają. Te "soft" pewnie z tego powodu że większość czasu jedziesz siedząc, więc te lekkie pochylenie w przód wskazane. Te "hard" bo do naprawdę ostrego pycenia przyjmujesz pozycję hm... prawie stojącą, ale jednak silnie pochyloną (no nie wiem jak to ładnie opisać). Wusoka kierownica przeszkadza też na bardzo stromych podjazdach (opiera się/udeża w jajka/uda) i w ostrym ciśnięciu łuków na torach crossowych. W jeżdzie enduro "turystycznej" wygodniej jednak podnieść kierownice na tyle żeby plecy były jedynie nieco pochylone (przy prawie wyprostowanych nogach)
Ja w większości moich enduraków podnosiłem kierownice do góry za pomocą dorabianych adapterów. I tak w LC4 o 3 cm, w EXC początkowo o 2,5, potem o 4 cm, w drz o 6 cm (i inna kierownica) w XTku o 4 cm (ii inna kierownica). We wcześniejszych nie podnosiłem bo marny był jeszcze ze mnie jeździec i jakoś mi to nie wadziło (znzcy d..pa na siodle głównie była).
Pozdr rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Arkadiusxmoto
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 19:52 |
|
|
|
:lol: Tor crossowy odwiedzam sporadycznie , bardziej zależy mi na wygodnej pozycji do jazdy na stojąco . Dziękuję za odpowiedź , zacznę próby z podnoszeniem . Pozdro
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mkor
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 20:28 |
|
|
|
pawlicho, mamy prawie tak samo doposażone moto - z tym że moje to TT 600 E Ale sakwy i reszta pomysłów to samo..Ja mam jeszcze na trasy małą szybkę z przodu dokładaną...
A tak poza tym - TT tanie części, duży dostęp, mnóstwo zamienników.. Pozdrawiam...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
pawlicho
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:07 |
|
|
|
:) No żeczywiście sakwy identyko, mam je do dziś są rewelacyjne, taką TT też miałem tylko wersje S, też nią sporo śmigałem, też bezawaryjnie, jedyne co musiałem zrobić to wymienić krućce przy gażniku. Nie miałem żadnego stelaża i też dawałem sobie rade z pakowaniem. Fotka ze Szwecji - wyspa Oland.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
lukasz_vip
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:36 |
|
|
|
Właśnie do takiego pojazdu na wyprawy dążę ze swoim LC4. Na pewno z tyłu sakwy. Do góry będzie natomiast kufer około 35l. Z przodu tankbag albo 7l albo 18l.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mkor
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 21:45 |
|
|
|
Z tyłu mam 2 sakwy na stelażu - sam zrobiłem, koszt 30 zł + trochę spawania, malowania. Zaleta cena i "nie żal" przy większej glebie jak się wszystko połamie - łatwo odbudować. Mieści się bardzo dużo a przy tym dobrze idzie w terenie i przeciska się ścieżkami leśnymi. Z kuframi ciężko a z tym nie. W sakwach mam wszystko w grubych workach foliowych, nawet przez wodę brodząc wszystko suche jest.
Poprzedni wygląd oryginalne kolory jak na zdjęciu.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Arkadiusxmoto
|
Tytuł: Re: Yamaha TTR 600 vs KTM LC4 Post: wtorek, 13 kwietnia 2010, 18:13 |
|
|
|
Siema , Widzę pawlicho że śmigałeś na Mitasach e-09 , ja właśnie testuje zestaw : przód Karoo 2 , tył e-09 . Co do części to jakaś masakra jest :evil: . Nie mówię o typowych eksploatacyjnych jak filtry itp , ale np. łożyska zawieszenia koszmarnie drogie i tylko oryginały , brak zamienników z All Balls . Co do pakowania to mam zamiar pomieścić się w dużym worku z Louis'a (w planach Ukraina)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |