| Autor |
Wiadomość |
|
Pretor
|
Tytuł: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 07:06 |
|
Strona WWW: http://www.motochallenge.pl
Yahoo Messenger: SKYPE pretor_72
|
|
Ku..wa co oni sobie myślą!!! Panoszą się i robią co im się tylko podoba. Obecny atak na konwój z akcją humanitarną na wodach międzynarodowych to bezprawie i morderstwo w biały dzień. Uzależniona Europa, żydowskie USA nic nie zrobią bo albo mają swoje interesy albo boją się że nazwie się kogoś antysemitą. Kto był w Izraelu to wie, że wojsko, policja, służby graniczne i inne agencje to gromada dzieciaków w wieku ok 20 lat. Małolaty z karabinami i wbitą do łba doktryną, że mogą wszystko w imię holokaustu i antysemityzmu. Prawdziwy komandos ma 30-40 lat i potrafi opanować emocje. Tam puścili gnoi którzy zwyczajnie nie potrafili opanować sytuacji i otworzyli ogień.
Kurna jestem naprawdę wkurzony. Jak można zabić cywili. Ciekawe co by się stało gdyby zamiast 11 Turków zabito na tym statku 11 Polaków. Chyba byłby niezły dym.
:twisted: :twisted: :twisted:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MTBiker78
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 08:09 |
|
Strona WWW: https://picasaweb.google.com/lukasz.lechowicz/XChallenge
|
|
Pretor
Widze ze tam byles i wszystko wiesz.... ciekawi mnie skad wiesz czy do akcji wyslano mlodych poborowych czy zawodowe oddzialy.... moze jest to prawdopodobne bo do zatrzymania konwoju z pomoca humanitarna (ale czy napewno tylko?) raczej nie wyslaliby shayetet 13.
To co do nas dociera to przefiltrowany obraz medialny - jedna i druga strona na pewno przejaskrawia przesylany obraz usprawiedliwiajac wlasne dzialania.
A prawda jest taka ze przez ekstremistow ktorzy sa po obu stronach barykady konfilkt przez szereg lat narasta coraz bardziej. Budowa muru i izolacja polityczna i ekonomiczna Gazy i prawego brzegu Jordanu tez nie pomaga. Tak samo nie pomaga ostrzeliwanie Izraela domowej roboty rakietami czy ataki bombowe. A zwykli ludzie, ktorych znam osobiscie, po obu walczacych stronach chcieli by po prostu zyc w spokoju.
Izrael i Palestyna nie jest jakims wielkim terytorium. Po tylu latach w kazdej rodzinie jest jakas zadra, ktos ucierpial, zginal, stracil kogos bliskiego, etc i trudno nagle zapomniec wszystkie winy i zaczac zyc w harmonii.
Peace. Ride Safe
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
tkar
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 09:23 |
|
Strona WWW: http://www.karlak.eu
|
|
Blokada Strefy Gazy istnieje od dawna. Statki płynące tam, były informowane o zakazie żeglugi. To była jawna prowokacja wobec Izraela.
Izrael zrobił co musiał, aby się zabezpieczyć przed Hamasem i terrorystami.
Od kiedy Turcja jest takim krzewicielem idei wolnościowych i praw człowieka?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Pretor
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 09:45 |
|
Strona WWW: http://www.motochallenge.pl
Yahoo Messenger: SKYPE pretor_72
|
|
Ja też nie jestem krzewicielem idei wolnościowych i praw człowieka ale nikt nie ma prawa do mnie strzelać na wodach międzynarodowych.
Jest wiele metod fizycznej blokady statku przez inne jednostki bez konieczności ataku wojska.
Israel więcej stracił i tylko umocnił niechęć krajów arabskich i tym razem również krajów zachodnich do siebie.
Czy jak będę chciał wjechać motocyklem do Palestyny to będzie oznaczało, że jestem terrorystą i Israel ma prawo mnie zabić.?
Zwyczajnie sobie nie radzą a ich słabość okazuje się użyciem siły.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Sikorp
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 09:49 |
|
|
|
A ja mam wrażenie, że jak zwykle prawda jest gdzieś po środku. Z jednej strony komandosi, którzy codziennie ryzykują życiem i muszą przetrwać w nieregularnej walce z partyzantami/terrorystami* (w zależności od punktu widzenia) z drugiej duża grupa zapewne w większości pełnych dobrej woli, ale niezdyscyplinowanych cywili, którzy podjęli spore ryzyko wpłynięcia w strefę wojny. Jeśli cywile (albo przewodnicy z Hamas) sprowokowali żołnierzy, musiało tak się skończyć :( Z drugiej strony europejskie jednostki typu SAS są zapewnie bardziej wstrzemiężliwe w użyciu broni. Btw. taka sytuacja jest bardzo korzystna medialnie dla Palestyńczyków a nie dla Izraela. Jedno jest pewne to tragedia i nie powinna się była wydarzyć.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
tkar
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 09:57 |
|
|
|
Czy miejsce abordażu zostało potwierdzone? Wody międzynarodowe? Strefa Gazy nie jest jeszcze oficjalnie uznana jako państwo. Jest tylko Autonomią Palestyńska (a może aż autonomią), i jest kontrolowana przez Izrael. Pamiętajmy, że sąsiedzi izraela cały czas są w stanie wojny z tym krajem (Syria, Egipt...).
W moim biurze pracuję z wieloma Izraelczykami oraz podobną grupą z państw arabskich. Śledzą informacje ze swoich agencji prasowych. Oni sami nie mogą się dogadać w sprawie faktów. Obie grupy potwierdzają, że to była prowokacja.
Nie zgadzają się tylko w kwestii kto kogo sprowokował...
Moim zdaniem, nie powinno się wpływać w miejsce zamknięte dla żeglugi, które określane jest terytorium wojennym.
Ale forum motocyklowe nie jest stosownym miejscem na dyskusję o konflikcie bliskowschodnim. Chyba że w kontekscie utrudnień granicznych i administracyjnych związanych z wojną. Kto był to wie...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Synaj
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 10:21 |
|
|
tkar pisze: Blokada Strefy Gazy istnieje od dawna. Statki płynące tam, były informowane o zakazie żeglugi. To była jawna prowokacja wobec Izraela.
Izrael zrobił co musiał, aby się zabezpieczyć przed Hamasem i terrorystami.
Od kiedy Turcja jest takim krzewicielem idei wolnościowych i praw człowieka? Liczą się fakty, istotne jest to że zginęli ludzie wiozący pomoc humanitarną dla Palestyńczyków. Jeśli na pokładzie była broń a załoga to żołnierze to niech to Izrael udowodni i wtedy atak będzie choć trochę uzasadniony, jeśli nie to jest to zwykły bandytyzm i tyle. Cała reszta to sprawy skomplikowane z wielkim bagażem historii. Na obszarach zamieszkałych od wieków przez Arabów w ciągu 90 lat wyrosła żydowska potęga militarna i gospodarcza praktycznie z niczego… w latach 20 ubiegłego wieku w Palestynie żyło raptem 80 tys. żydów czyli ok. 10% mieszkańców kraju. Dzisiaj obszar dawnej Palestyny to Izrael a gdzie żyją Palestyńczycy to spójrz na mapę.... Na dzisiaj stan rzeczy jest taki że na małym obszarze (właściwie w getcie) koczuje ponad 1,5mln ludzi głównie potomków uchodźców z pierwszej wojny izraelsko-arabskej ubiegłego stulecia. Oczywiście że jest to populacja zdemoralizowana, egzystująca na poziomie biologicznego minimum, pod praktycznie absolutna władzą bojówkarzy Hamasu (ci akurat mają się dobrze dzięki kasie płynącej ze wszystkich stron świata), ze jest to wylęgarnia terrorystów i zamachowców samobójców. Ale to nie jest wina tych ludzi. Ludziom pomagać trzeba i tyle, a atak na niosących taka pomoc to bandytyzm ….moim zdaniem
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
tkar
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 10:42 |
|
|
|
Ja też jestem przeciwko zabijaniu ludzi. Ale nie można prowokować konfliktów tego typu. Obie strony wiedzą, że w strefie wojny jak żołnierz mówi stój, to stajesz. Jeśli nie to musisz się liczyc ze strzałami...Zdjęcia dostarczone przez Izrael pokazują, że cywile nie byli wcale tacy niewinni...To nie był wycieczkowiec M/S Love Boat...
A poza tym, to Hamas się nieźle bogaci na Palestyńczykach (tunele z Egiptu, przemyt morski, rozdzielanie pomocy humanitarnej [sprzedawanie]).
Może następnym pokojowym statkiem eskortującym konwój będzie statek irański, syryjski...Czy to nie jest prowokacja?
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 czerwca 2010, 15:08 przez tkar, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
graphia
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 10:44 |
|
Strona WWW: http://www.graphia.pl
|
Mnie martwi tylko, że Izrael robi sobie blokady wobec Palestyny jak chce i kiedy chce i każe ten "nowy obowiązek" respektować.... Ja się Palestyńczykom nie dziwię, że się buntują i ślą co jakiś czas jakieś domowej roboty pociski na drugą stronę muru.... za demotywatorami http://demotywatory.pl/970010/Widzicie-podobienstwo
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Misior
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 11:00 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
tkar
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 11:11 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
motoartur
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 11:12 |
|
|
|
"Żydzi" robią po prostu to co im się kiedyś robiło. Nikt nie jest bez winy na tym świecie. Próbują usprawiedliwiać swoje działania ale to wyłącznie polityka i czysta obłuda.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Misior
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 11:19 |
|
|
tkar pisze: Widac że nie oglądałeś tego co poleciłem.... to nie jest film o zabijaniu Palestyńczyków, tylko ludzi kórzy z tym konfliktem nie maja nic wspólnego.... a to juz niestety morderstwa :idea: Ogladnij, może da Ci coś do myślenia.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Misza
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 12:50 |
|
|
|
Jak dla mnie to walczący o swoją wolność palestyńczycy to partyzanci przeciwko okupantowi. Ciśnięci przez panoszących się żydów używają metod które znają i ich zabijają... Politycy to gó-wno świata, cierpią zwykli ludzie. Media żerują na emocjach i przyciągają zombie przed telewizory, by się karmiły ludzka tragedią. Będąc w Jordanii przy granicy z Izraelem natrafiliśmy na grupkę chłopców kilkunastoletnich, opowiadali o ich nieżyjących rodzicach którzy zginęli w Gazie. Oni sami regularnie przeciskają się do strefy (razem ze starszymi) pomagając zamkniętym i siejąc w żydów z proc.
Oczywiste jest, że gdyby ktokolwiek starał się mi narzucić swoją rację/zdanie/co tam czegokolwiek innego to bym się bronił.
To sa zupełnie inne kultury od naszej, i nie ma szans byśmy ich zrozumieli. To jest wojna, gdzie najeźdźcą są tym razem żydzi
Nie jestem przeciwko żydom jako żydom ale przeciwko wszelkim aroganckim jednostkom i grupom społecznym
Polskie wojsko w afganistanie też nie jest święte... walą z odległości CKeMami po ludziach nie wnikając kto to taki się tam przemieszcza. Oczywiście lekko nie mają, bo bojowników afgańskich tez jest masa
Jestem ogólnie za ograniczeniem militarnych działań na wschodzie.... jedynie jednostki prawdziwie pokojowe i humanitarne.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
BASSRIDE
|
Tytuł: Re: Atak komandosów izraelskich na konwój humanitarny Post: wtorek, 1 czerwca 2010, 13:43 |
|
Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/bassride/
|
myślę, że każda taka dyskusji doprowadzi nas po początku konfliktu - czyli powstania na tym terenia państwa żydowskiego. Szkoda, że media nie pokazują - co na ten temat myśli duża grupa Żydów. Widziałem wiele zdjęć i filmów z protestów przeciwko państwu żydowskiemu organizowanych na całym świecie (również w USA) przez Żydów. Widziałem Żydów palących flagi Izraela. Więc tak na prawdę rozmawiamy tu sobie i skutku a nie przyczynie Cytat: 3 tys. żydowskich intelektualistów z Europy krytykuje Izrael
Nowa lewicowa grupa europejskich Żydów, "JCall", napisała list do Parlamentu Europejskiego, w którym wzywa by Unia Europejska zaprzestała systematycznego poparcia dla decyzji rządu izraelskiego. List ma być przedstawiony w poniedziałek.
Grupa JCall przedstawia siebie jako europejski odpowiednik amerykańskiej organizacji J Street (Ulica Żydowska), która opowiada się za pokojem na Bliskim Wschodzie opartym na uznaniu dwóch niezależnych państw - Izraela i Palestyny.
- W nasz projekt zaangażowały się osoby publiczne z Francji, Belgii, Szwajcarii i Włoch, mamy nadzieję na poparcie wielu innych z całej Europy - mówił kilka dni temu David Chemla, prezes francuskiego oddziału organizacji Peace Now's ("Pokój natychmiast"), i jeden z głównych inicjatorów JCall, który wystąpi w poniedziałek w Brukseli podczas prezentacji listu.
List podpisało ok. 3000 intelektualistów żydowskich z Europy, w tym m.in. filozofowie Bernard Henri-Levy i Alain Finkielkraut, którzy dotychczas byli uważani za największych obrońców Izraela wśród francuskich intelektualistów. Podpisał list także Daniel Cohn-Bendit, przywódca protestów studenckich z Maja 68, obecnie eurodeputowany, oraz wielu innych deputowanych do Parlamentu Europejskiego, z pochodzenia Żydów.
- JCall swoim "apelem rozsądku", by Izrael zaprzestał budowy nowych osiedli żydowskich na Zachodnim Brzegu i we Wschodniej Jerozolimie, już wywołało burzę w środowiskach żydowskich - pisze izraelski dziennik "Haaretz" w internetowym wydaniu.
List, zatytułowany jako "apel rozsądku", nazywa okupację terytoriów palestyńskich "złem moralnym i politycznym", również dlatego, że "podsyca fatalny proces delegitymizacji Izraela za granicą".
Richard Prasquier, prezes komitetu CRIF reprezentującego organizacje żydowskie we Francji, ostro skrytykował dokument, zarzucając JCall, że działa na rzecz wrogów Izraela.
List wzywa Unię Europejską i USA do wywarcia nacisku na obie strony konfliktu i doprowadzenie do "rozsądnego i szybkiego rozwiązania konfliktu Izrael - Palestyna". Twierdzi też, że systematyczne popieranie polityki rządu Izraela jest niebezpieczne.http://www.jcall.eu/?lang=en[ img ]
|
|
| Na górę |
Offline |
 |