Dzisiaj jest czwartek, 3 września 2026, 09:35

Autor Wiadomość
 Tytuł: System TMC w Polsce
Aktywny

Cześć,

Dzisiaj znalazłem news, że od maja tego roku w Polsce miał być uruchomiony system TMC. Mam pytanie, czy ktoś już z niego w Polsce korzystał? W czerwcu planuję przeprawe z Krakowa do Gdańska puszką i zastanawiam się czy to ułatwienie będzie działać.

Pozdrawiam,
Krzysiek

ps. Tutaj link do artykułu i drugi

Tytuł: Re: System TMC w Polsce
Prozaik forumowy

ciekawe - do zumo trzeba będzie antenkę dokupić niestety albo stety jak faktycznie zadziała

muszę zwrócić uwagę czy w samochodzie TMC się aktywowało - dam znać wieczorem jak to u mnie wygląda

Prozaik forumowy

u mnie wygląda to tak - sygnał TMC faktycznie samochodowe navi odbiera ale ... nic poza tym ...
żadnego punktu nie pobrał a to mnie martwi - jako, że włączyłem TMC przy firmie - obok trwa od 2 miesięcy remont krajowej jedynki i będzie trwał przez ok 3 lata ...
patrząc na to, że to jednak główna krajówka i nie ma info o robotach i korkach raczej średnio to widzę ...

we Włocławku są korki w mieście na "jedynce" i 3/4 wahadełka [zależnie od momentu] za nim w stronę Gdańska - też remont

Aktywny

sum pisze:
u mnie wygląda to tak - sygnał TMC faktycznie samochodowe navi odbiera ale ... nic poza tym ...
żadnego punktu nie pobrał a to mnie martwi - jako, że włączyłem TMC przy firmie - obok trwa od 2 miesięcy remont krajowej jedynki i będzie trwał przez ok 3 lata ...
patrząc na to, że to jednak główna krajówka i nie ma info o robotach i korkach raczej średnio to widzę ...

we Włocławku są korki w mieście na "jedynce" i 3/4 wahadełka [zależnie od momentu] za nim w stronę Gdańska - też remont

Dzięki za informację. Wygląda na to, że usługa nie będzie ogolnodostępna tylko płatna. Właściciele Garmin'ów i Navigon'ów będą mogli pobrać aktualizację, która odblokuję im tę usługę. Ciekawe tylko co z innymi urządzeniami ( szczególnie starszymi albo wbudowanymi w samochód ...)

Aktywny

Strona WWW: http://www.youtube.com/ajbidikej
Hej

Duzo latam PL - UK i powiem Ci ze nie korzystam z TMC , z tej prostej przyczyny ze nawet jak masz utrudnienia na drodze to nie koniecznie one tam jeszcze sa i tak np omijasz ogromny korek pod Hanoverem strasznymi zadupiami , ktorego juz dawno nie ma . To samo tyczy sie UK . Wg mnie TMC jest dobra idea nie koniecznie dzialajaca w praktyce. Czy TMC czasami nie bazuje na RDSie ? W samochodzie mam GO 720 T

Pozdro
Dom

Prozaik forumowy

wenzel pisze:
Wygląda na to, że usługa nie będzie ogolnodostępna tylko płatna.

wg mojej wiedzy jest to usługa powszechna w tym sensie, że raz płacisz za odbiornik i korzystasz dożywotnio [dopóki ten odbiornik nie padnie] - tak jest na zachodzie i tak planowane / wdrożone jest u nas
wg mojej wiedzy technologia ta nie pozwala na kontrolowanie kto odczytał TMC a kto nie

w przypadku zumo płacisz pewno ten "haracz" dożywotni przy zakupie anteny bo tania ona nie jest

es_kol_ta pisze:
Czy TMC czasami nie bazuje na RDSie ?

z tego wynika, że tak
wikipedia pisze:
Dane są przesyłane przez specjalnie zakodowane fale FM przy użyciu RDS FM-System, za pomocą satelity lub Digital Audio Broadcasting

http://pl.wikipedia.org/wiki/TMC

ps. z tego co wyczytałem w necie to przy zakupie odbiornika TMC ponoszona jest jakaś opłata "licencyjna" czyli jakbyś zbudował samodzielnie taki odbiornik to te sygnały odbierzesz za free - pewno nie zgodnie z prawem ale jednak

Aktywny

Strona WWW: http://www.youtube.com/ajbidikej
Hej

Przecież w Europie , w radiu , jak masz włączone TP ( Traffic Program ) i wskakuje Ci inna stacja ( przeważnie lokalna ) która właśnie podaje utrudnienie w ruchu na trasie , to nie płacisz za to . Tak samo jest z TMC . Oczywiście w PL co niektórzy lubia zarobić na tym co normalnie jest za free wiec nie wiadomo jak to będzie u nas . Ale to już inna bajka

Pozdr
Dom

Honorowy bajkopisarz

Sorry za offtop, ale jestem zainteresowany... którędy dokładnie jedziesz na tą przeprawę i ile dni Ci to zajmie?

Prozaik forumowy

es_kol_ta pisze:
Tak samo jest z TMC . Oczywiście w PL co niektórzy lubia zarobić na tym co normalnie jest za free wiec nie wiadomo jak to będzie u nas . Ale to już inna bajka
Pozdr
Dom

opłatę ponosisz w momencie zakupu sprzętu - jest to wliczone w cenę odbiornika TMC
tak jak kupujesz navi na której jest system WIN CE z nakładką od producenta navi - niby nie masz do niego dostępu i z niego "nie korzystasz" a jednak jakąś część ceny tej navi to koszt właśnie tego systemu