| Autor |
Wiadomość |
|
Synaj
|
Tytuł: Euro-pętla południowa Post: sobota, 10 lipca 2010, 22:05 |
|
|
W sierpniu ruszam na 3 tygodnie w taką oto trasę: 1. Z Warszawy do Livorno (lub Civitavecchia) 2. Korsyka 3. Sardynia 4. Sycylia 5. Włoski but w poprzek do Bari 6. Dubrownik 7. Czarnogóra 8. Serbia 9. Rumunia 10. Węgry 11. Słowacja 12 Do domu czyli ponad 6 tys. km według Google Maps. Na papierze jeszcze nie liczyłem, ale nawet jeśli wypadnie więcej to czasu jest sporo: http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... e=UTF8&z=6wyznaczona linia określa raczej kierunek niż ścisłą trasę, na razie zbieram informacje o tym co po drodze ciekawego, gdzie warto się zatrzymać, dla Czego warto nadłożyć parę kilometrów, dalej rekomendowane noclegi - campingi, kwatery, drogi które polecacie bo fajne widoki lub fajna sama droga.. mogą być szutry byle nie za ciężkie bo z plecakiem jadę. Co gdzie zjeść i wypić koniecznie :wink: .... słowem za wszystkie uwagi i rady będę Wam wdzięczny.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Sikorp
|
Tytuł: Re: Euro-pętla południowa Post: poniedziałek, 12 lipca 2010, 17:18 |
|
|
|
Synaj, przyjacielu będę z Tobą duchem i już Ci zazdroszczę - trasa naprawdę super: morze i góry. A co zjeść i wypić ... przecież to jasne ciorbę i wino, do tego dodasz sobie jeszcze śpiew i będzie bajka :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
emtek
|
Tytuł: Re: Euro-pętla południowa Post: środa, 28 lipca 2010, 20:11 |
|
|
|
Witam
W czerwcu zjechałem Sycylię,Sardynię,Korsykę.
I tak z ciekawostek..
Sycylia
Pozzallo na południu Sycylii na wschód od Marina di Ragusa. Małe miasteczko niczym się nie wyróżnia ale... No właśnie.. ale ...to właśnie stąd kursuje prom na Maltę.40-50 minut.Zdecydowanie uwzględnij to w swoich planach tak jak i przejazd południowym wybrzeżem Sycylii.Przepiękne wybrzeże z praktycznie zerową bazą noclegową.Złoty piasek.
Daruj sobie Syrakuzy.Kupa gruzów z amfiteatrem greckim gdzie połączyli kamienne ławki z drewnianymi pomalowanymi na szaro farbą olejną.
Corleone uważam że zdecydowanie do zobaczenia.Samo miasteczko...nic ciekawego ale jadąc do niego z południa będziesz podziwiać prawdziwą Sycylię,z licznymi złotymi wzgórzami. Najbardziej charakterystyczna część Sycylii.Przynajmniej dla mnie.Taka Sycylia z Ojca Chrzestnego.
O Etnie ,Taorminie,Agygencie,Erice i Palermo nie wspominam.Bo wiadomo...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
emtek
|
Tytuł: Re: Euro-pętla południowa Post: środa, 28 lipca 2010, 20:22 |
|
|
|
Sardynia
Jadąc z południa czyli od strony Cagliari udaj się w rejon Parku Krajobrazowego Villasimus dalej wschodnim wybrzeżem w kierunku Muravery. Piękne widokowe trasy,bardzo przypominające Czarnogórę.Dużo skał o pięknych kształtach,wody lazurowej i zieleni.
Środkową część Sardynii ...zapomnij :D .Nawet nie wiem co napisać.
Część zachodnia od Półwyspu Sinis ,piękny kurort Alghero i północno-wschodnia część Sarynii Costa Smeralda z Porto Cervo.
Dużo klifowych wybrzeży,brak kempingów.Szczególnie na zachodzie.Generalnie biedna wyspa. Polecam hotel w Oristano Mistral 2 .80 Euro zdecydowanie warte swojej ceny.
Razem z żoną jesteśmy bardzo rozczarowani wyspą.
Egzotyka....
nie ma egzotyki i pięknych plaż.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
emtek
|
Tytuł: Re: Euro-pętla południowa Post: środa, 28 lipca 2010, 20:35 |
|
|
|
Korsyka ....
To inna bajka!
Najbardziej motocyklowa ze wszystkich tych wysp.Drogi wąskie :D ,kręte :D,pokryte czerwonym asfaltem.Z dziką przyrodą,pięknymi wybrzeżami i plażami:
RONDINARA!!! i Santa Giulia. Znajdują się one na południowy wschodzie pomiędzy Bonifacio a Porto Vecchio. Najpiękniejsze plaże na wyspach.
Zdecydowanie zachodnie wybrzeże i ...LES CALANCHES!!!
Obowiązkowy przejazd z Porto do Corte. Z opisów spodziewałem się może Bóg wie czego ale...Col de Vergio musisz zaliczyć będąc na Korsyce.1480m npm.
Będąc w Corte nie możesz pominąć Gorges dela Restonica.Taka nasza Dolina Chochołowska i Kościeliska dostępna dla zmotoryzowanych.
Drogę N193 do Vivasco sobie daruj. Przejechałem choć wielu poleca ze względu na duże nachylenia... nie zauważyłem!
Jak masz jakieś pytania dzwoń :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |