Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 21:08

Autor Wiadomość
 Tytuł: uwaga na złodziejskie poczynania HDI ASEKURACJA
Szara eminencja

Jak w temacie ta firma ma na celu wyrąbać każdego klienta - dosłownie.
ok 4 lat temu sprzedałem dwa samochody w czasie trwania 1-rwszej raty oc . Oczywiście zgłosiłem sprzedaż w tej firmie mailem i zapomniałem o temacie na 4 lata. W maju przyszło mi pismo z firmy windykacyjnej o wpłaceniu drugiej raty składki oc za te auta wraz z odsetkami w ciągu 14 dni. Wszelkie pisma i prośby nic nie dały . dziś qrwa musiałem wpłacić 750 zł ot tak. czuję się jak bym złodziejowi otwożył kieszeń i powiedział bierz. :(

Tytuł: Re: uwaga na złodziejskie poczynania HDI ASEKURACJA
Takiemu nie podskoczysz!

Bardzo współczuje koledze, ale ... jak na 2gi post na forum podróżników motocyklowych to chyba dalekiiiii off-topic :?

Początkujący

miałem/mam podobną przygodę z PZU. w 2008 skradziono mi samochód w czasie trwania również 1 raty OC. Prócz tego miałem również AC. Po kilku tygodniach firma wypłaciła mi odszkodowanie z tytułu kradzieży, a do dziś od czasu do czasu otrzymuję list informujący o zaległej racie OC. Zwykle wtedy dzwonie na ich infolinię, zgłaszam miłej Pani w słuchawce że znów miała miejsce takowa sytuacja, Pani sugeruje żebym złożył reklamację i na kilka miesięcy mam spokój....

Poeta forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/jeszua/
primo: czytać warunki
secundo: mądry polak po szkodzie
tertio: człowiek dorosły ma pewne obowiązki w świetle prawa
quarto: ma również prawa

1. ...i wypowiadać umowy, które się zwarło, jeśli się kończy z nich korzystać. mail nie jest urzędową formą komunikacji
2. trzeba było zapytać jak dostałeś wezwanie, zamiast teraz wypłakiwać się na forum. na lewo i prawo trąbią od paru lat, że ustawa o oc ma błędy, w tym właśnie podwójne ubezpieczenie
3. trzeba je znać i stosować. a w razie wątpliwości zapytać
4. nie jestem pewny czy dotyczy to oc, ale normalny termin przedawnienia wynosi 3 lata
jsz

ps. firma windykacyjna ma ściągnąć pieniądze. trzeba było zwrócić się bezpośrednio do TU, te bywa że są skłonne odpuścić

Honorowy bajkopisarz

jeszua pisze:
4. nie jestem pewny czy dotyczy to oc, ale normalny termin przedawnienia wynosi 3 lata

tak właśnie jest :D

jeszua pisze:
ps. firma windykacyjna ma ściągnąć pieniądze. trzeba było zwrócić się bezpośrednio do TU, te bywa że są skłonne odpuścić

tak właśnie nie jest :( , najczęściej jeżeli sprawą zajmuje się firma windykacyjna zewnętrzna, tzn że ubezpieczyciel sprzedał swoje nieściągnięte koszty

Zadomowiony

krzysiek pisze:
tak właśnie nie jest :( , najczęściej jeżeli sprawą zajmuje się firma windykacyjna zewnętrzna, tzn że ubezpieczyciel sprzedał swoje nieściągnięte koszty

i ma w dupie... niech się inni martwią :)
a jak telefony nie pomagaja to wysyłaja dział terenowy i robią wywiad środowiskowy.
kiedys ojciec zarejestrował samochód na swoja matke bo miała full znizek, w HDI własnie.
Babci sie zmarło (świeć Panie..) po jakimś czasie (lat temu sześć) i przerejestrowaliśmy auto na mnie, drogą spadkową. I umowę im wypowiedziałem, nawet machając wyrokiem sądu o nabyciu spadku. Ale nieee oni za trzy lata mnie ścigaja że babcia nie płaciła (niby juz po śmierci) a umowe wypowiedziałem z końcem ostatniego na babcię OC, czyli jakieś 8m-cy po śmierci.
Teraz pisze i dzwoni do mnie KRUK :)
Dziady