| Autor |
Wiadomość |
|
mkor
|
Tytuł: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: niedziela, 5 września 2010, 21:16 |
|
|
|
Witam... W tej chwili pomykam na TT 600 E, ale powoli szukam coś bardziej w dalsze trasy.. 1. Bez pasażera, mam 180 cm, 80 kg 2. 30% szutry, lasy reszta asfalt ale raczej boczne drogi.. 3. Mało bagażu bo nie jestem wymagającym... :)
Co wybrać??? Pomóżcie....
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SoD
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: niedziela, 5 września 2010, 22:07 |
|
|
|
Ale jaka tenerka jaki transalp jaki kapitał? :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mkor
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: poniedziałek, 6 września 2010, 09:48 |
|
|
|
Raczej nie te najnowsze... Myślę o powyżej 600 cm, kapitał: ile trza będzie dać to dam... :D
Jakieś sugestie???
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
fundiver
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: poniedziałek, 6 września 2010, 10:07 |
|
|
mkor pisze: Raczej nie te najnowsze... Myślę o powyżej 600 cm, kapitał: ile trza będzie dać to dam... :D
Jakieś sugestie??? Polecam kata LC4 Adventure. Lekki, prosty, duzy bak, dobre zawieszenie, jedzie po autostradzie i offie. Naprawde uniwersalny motek.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SoD
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: poniedziałek, 6 września 2010, 12:25 |
|
|
|
Transalp: XL600V i XL650V sporo się o tym naczytałem praktycznie bezawaryjne w trasie świetne nawet w ciężkim terenie (zależy kto jak to rozumie) dają radę. Znaleźć w bdb nawet idealnym stanie nie jest trudno dużo tego wisi na allegro, no i z częściami zero problemu. Ja stawiałbym na Trampka. No i jak będziesz chciał to nawalisz sporo bagażu, problemem nie będzie plecaczek. Pisałeś, że jazda solo, ale od czasu do czasu na pewno kogoś przewieziesz... ;]
Co to ktma 640 adv aktualnie sam takiego poszukuję, w Polsce jakieś dobitki, na zachodzie sporo tego jest można znaleźć naprawdę piękne perełki. Ktm w trasę asfalt nie będzie zły... jeżeli nie przeszkadzają Ci wibrację, niby można zmienić kanapę podnóżki, ale i tak uczucie mrowienia zostanie.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mkor
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: poniedziałek, 6 września 2010, 12:36 |
|
|
|
KTM dobry pomysł - ale czy też wytrzymały i tanie części?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SoD
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: poniedziałek, 6 września 2010, 13:44 |
|
|
|
Wytrzymały na pewno, nim można wszędzie dojechać i wrócić... ;) Co do części to nie wiem... nie produkują go już jakiś czas ale pewnikiem jakieś części się znajdą, albo zamienniki.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
akcent
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: poniedziałek, 6 września 2010, 14:13 |
|
Strona WWW: http://www.akcent.pl
|
SoD pisze: Wytrzymały na pewno, nim można wszędzie dojechać i wrócić... ;) . Nie mów hop ... . Jeśli patrzymy na ten parametr to LC4 nie jest tak wytrzymały jak choćby wspomniany tu Transalp. Przypomnij sobie dramatyczny opis przymusowego powrotu z okolic Uralu człowieka, który z powodu awarii musiał już raz wracać pociągiem, więc pewnie nie poskąpił pracy i wydatków na przygotowanie LC4. Miałem dwa LC4, może następny też będzie KTMem, więc co nieco się orientuję w trwałości pomarańczowych. Wracając do pytającego, skoro masz TT660 więc nie musisz pytać o małą Tenere- wszak różnic większych nie ma- gorsze zawieszenia, troszkę słabszy silnik, cięższy, z osłoną przeciwwiatrową- cała XTZ
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marcin4943
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: poniedziałek, 6 września 2010, 16:08 |
|
|
Cytuj: ... w Polsce jakieś dobitki... sam jesteś dobitki :D Cytuj: Witam... W tej chwili pomykam na TT 600 E, ale powoli szukam coś bardziej w dalsze trasy.. 1. Bez pasażera, mam 180 cm, 80 kg 2. 30% szutry, lasy reszta asfalt ale raczej boczne drogi.. 3. Mało bagażu bo nie jestem wymagającym...
Co wybrać??? Pomóżcie... nie jestem teoretykiem miałem 2 transalpy zjeździłem nimi kupe kilosów, jeździłem też tenere. Do potrzeb które opisujesz honda będzie lepsza.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SoD
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: poniedziałek, 6 września 2010, 16:26 |
|
|
Marcin szukam advenczera od dwóch miesięcy po allegrach, giełdach, otomotach i innych portalach. Nic konkretnego nie znalazłem, jeden był śliczny, ale sprzedawca nie wiedział jaki ma przebieg :shock: niby bateria się wyczerpała... ;] Mkor: poszperaj tutaj http://forum.transalpclub.pl/ sporo info. ;)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mkor
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: poniedziałek, 6 września 2010, 16:59 |
|
|
|
To jest jednak odwieczne - co kupić? Pytanie jak z Hamleta...:)
Trampek jest troszkę brzydszy, KTM ładniejszy i mocniejszy... Co tu robić???
Do tej mojej TT600 E (belgarda) nawet manuala nie ma - chciałem kupić w serwisie, powiedzieli, że nie ma... Nie chcę się znów naciąć...Chcę jeździć...
Jeszcze jakieś sugestie...?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SoD
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: poniedziałek, 6 września 2010, 17:57 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marcin4943
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: wtorek, 7 września 2010, 13:57 |
|
|
Cytuj: Marcin szukam advenczera od dwóch miesięcy po allegrach, giełdach, otomotach i innych portalach.
A to nie Ty się ze mną umawiałeś ze 3 razy na oglądanie mojego adv? Bo ktoś z forum z Białegostoku chciał i w końcu olał temat. Roba Kat stoi chyba jeszcze z niewielkim przebiegiem w dziale na sprzedaż.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MotoTroll
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: wtorek, 7 września 2010, 17:39 |
|
|
|
Jakich roczników KTM-a szukasz?? Jakie pieniądze chcesz na niego przeznaczyć?? Ostatnio też szukałem tej maszyny, zajęło mi to kilka miesięcy ale się udało ...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
SoD
|
Tytuł: Re: Transalp czy Tenere - jaki wybrać? Post: wtorek, 7 września 2010, 18:52 |
|
|
|
Marcin z Tobą się nie umawiałem. ;)
Ale z chęcią zobaczyłbym co masz, rocznik 07 jest obiecujący, jedna tarcza z przodu jakoś mnie nie kusi. Proszę o PW z ogłoszeniem. :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |