| Autor |
Wiadomość |
|
megakura
|
Tytuł: Patent do kufrów pancernik Post: środa, 8 września 2010, 19:37 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mkor
|
Tytuł: Re: Patent do kufrów pancernik Post: środa, 8 września 2010, 20:07 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
akcent
|
Tytuł: Re: Patent do kufrów pancernik Post: czwartek, 9 września 2010, 08:48 |
|
Strona WWW: http://www.akcent.pl
|
|
Miałem pokrywy też na jednym zawiasie i przerobiłem na dwa zamki. Powód- taki jak u Ciebie może wystąpić- gdy zamiast tylnego kufra będzie standardowy worek to brak dostępu do kufrów bocznych. Warto o tym pamiętać, decydując się na zmiany
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
michalbtl
|
Tytuł: Re: Patent do kufrów pancernik Post: czwartek, 9 września 2010, 09:44 |
|
|
|
Z tego, co wiem dwa zamki występują w celu umożliwienia dostępu do kufra, gdy dopięty jest worek. Jeżdżę z workiem i ten patent raczej nie sprawdzi się. Kolejna sprawa to, co w sytuacji, kiedy na wieko kufra dopinamy jakąś mała torbę, namiot, worek itp? Gdy chcemy otworzyć kufer to trzeba demontować, bo ciężar wyrwie zawiasy:-)
Widziałem chyba rozsądniejszy patent zapobiegający zgubieniu wieka:-). Wieko było przyczepione na popularnej "smyczy" do kufra.
Pozdrawiam
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
megakura
|
Tytuł: Re: Patent do kufrów pancernik Post: czwartek, 9 września 2010, 10:57 |
|
|
|
co do dopinania torby, namiotu itp. do wieka to teoretycznie nie ma problemu. Specjanie zastosowalem dwu czesciowe zawiasy by wieko mozna bylo normalnie zdjac. tzn. odpinam zamki, lekko podnosze wieko do gory, przesuwam w bok i juz, takze nie obciazam zawiasow. tyle teoria zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. natomiast koledzy nie bardzo rozumem co to znaczy jezdzic ze "workiem" :) , chodzi np. o worek marynarski przerzucony przez tylnia kanape? o lancuszku tez myslalem, nie wdajac sie w szczegoly to tez generuje on pewne problemy. jak wspominalem wszysto wyjdzie w praktyce, jak bedzie zle to trzeba bedzie to przerobic :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
michalbtl
|
Tytuł: Re: Patent do kufrów pancernik Post: piątek, 17 września 2010, 10:54 |
|
|
megakura pisze: natomiast koledzy nie bardzo rozumem co to znaczy jezdzic ze "workiem" :) , chodzi np. o worek marynarski przerzucony przez tylnia kanape?
Tak chodzi o worek tego typu. Sa to torby lub worki w rozmiarze od około 20 litrów do chyba nawet 70 litrów. Jeżeli taki worek zamontujesz na siedzeniu lub bardziej popularnie na bagażniku/płycie w poprzek motocykla to możesz mieć problem z otwieraniem wieka, ponieważ będzie zahaczać o worek. Oczywiście wszystko trzeba indywidualnie sprawdzić na motocyklu, bo wiele zależy od sposobu zamontowania płyty, kufrów, worka i samego motocykla. Pozdrawiam
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Neno
|
Tytuł: Re: Patent do kufrów pancernik Post: sobota, 18 września 2010, 12:14 |
|
|
|
No i ja właśnie dlatego po kilku wieczorach rozmyślań też zamówiłem sobie bez zawiasów.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
megakura
|
Tytuł: Re: Patent do kufrów pancernik Post: piątek, 1 października 2010, 11:03 |
|
|
|
mozna juz stwierdzic ze patent zostal przetestowany praktycznie. wnioski: bardzo dobrze spisuje sie na malych, srednich trasach kiedy nie jestesmy mocno obladowani gratami. idealne na miastowe "zalatwianie spraw". tak jak wspominali na poczatku akcent i michalbtl,w przypadku gdy mamy na kufrach namiot, spiwor itp. otwieranie jest mocno upierdliwe, trzeba wszystko zwalac. ale i na to znalazlem rozwiazanie, przed ladowaniem wystarczy przekrecic wieko tak aby rozdzielony zawias byl naprzeciwko siebie. w ten sposob mozemy kufer uzywac po staremu jezeli ktos zdecyduje sie na modyfikacje warto zakupic mocne, stosunkowo grube zawiasy, w przeciwnym razie beda sie odchylac pod ewentualnym ciezarem np. czteropakiem lecha :)
pozdro
|
|
| Na górę |
Offline |
 |