Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 13:32

Autor Wiadomość
 Tytuł: NOLAN N90
Honorowy bajkopisarz

czy może miał już ktoś styczność? nie pytam o jazdę :) ale ogólnie. jakość, spasowanie, materiały i wykończenie. nie mam tego na razie gdzie sprawdzić a ciekawie to wygląda. może ktoś ma ciekawą ofertę (PW) ?

Tytuł: Re: NOLAN N90
Takiemu nie podskoczysz!

NIENAWIDZĘ NOLANA ! Głośno, wentylacja dziwnie działa, szyba paruje że nie da rady jechać z zamkniętą. OD-RA-DZAM ! Już wole Caberga w podobnym zakresie cenowym.

Honorowy bajkopisarz

mario33 pisze:
NIENAWIDZĘ NOLANA ! Głośno, wentylacja dziwnie działa, szyba paruje że nie da rady jechać z zamkniętą. OD-RA-DZAM ! Już wole Caberga w podobnym zakresie cenowym.

:) mario może to się zmieni w nowym modelu?

Aktywny

Mam 103 - fajny, nie paruje, ma blende i że głośno to nie dziwi bo szczękowiec. Miałem też Shoei i nie stwierdziłem mega różnicy na plus. Ja polecam a ten N90 to faktycznie nowość.

Poeta forumowy

Ja mam n102. Powiem tak, teraz bedzie czwarty sezon i jak bedę kupował następny kask nie będzie to Nolan. Może w tej n90 poprawią pare rzeczy i będzie ok. W 90 blęda już wewnątrz to duży +. W moim szyba trochę puszczała wodę i wciekała między szybe a pinloka i robiła się kałuża. Słaba wentylacja! Dobra sprawa to łatwo wypinany cały srodek w wiadomym celu :D 1000 PLN za N90 to nie mało.

Aktywny

Przed 103 miałem 102 - to dwa całkiem inne kaski.

- w 103 o wiele lepsza wentylacja i pinlock
- blenda wewnątrz i łatwo ją opuszczać ( i pomimo opini nie opada na wertepach)
- szczęka i inne mechanizmy działają bez zarzutu ( w 2 lata zgubiłem 1 śrubkę)
- wygodny dla okularników

- wydaje mi się że jest ciut głośniejszy od 102 ale to zależy też od motocykla którym jeździmy

- minus to słaby dostęp do części ( śrubki dupki i plasticzki :P) ale to chyba w Polsce tylko Shoei ma dobrze rozwiązane

Ten N 90 powinien być jeszcze lepszy niż 103, cena tez jest ok bo konkurencja wcale tańsza nie jest :wink:

Honorowy bajkopisarz

kask doleciał. dostałem zniżkę na pierwszy n90 sprzedany w polsce. 5 lat gwarancji. miarę kasku przez przypadek brałem rozmiar większą. bardzo dobrze. rozmiarówkę mają zaniżoną o 1-1,5 cm.
tu kilka fotek
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

reszta zdjęć ->>> http://picasaweb.google.com/advradekr/NolanN90#
pierwsze wrażenie:
z zewnątrz, w malowaniu (kolor 007) czarny grafit. bliżej grafitowy (naprószony brokart)
wloty wentylacyjne łatwo dostępne, nawet w rękawicach. szyba z możliwością szybkiego demontażu sprawia wrażenie solidnie zamontowanej. blenda wyglądająca na black nie jest tak do końca. jest w odcieniu zielonym. wysuwanie blendy i chowanie? prefekt. miękko jak w masło. szczęka posiada blokadę która po "włączeniu" nie pozwoli by opadła. na pierwszy rzut oka perfekcyjnie wykończona całość pozwala spać spokojnie. montaż basickita pokazał że włoską robotę należy nieco poprawić. niedociągnięcia typu sterczące nici to standard. spasowanie kita nie pozwala powiedzieć negatywnego słowa. jak w chińskim zegarku :lol: . poza tym jest wszystko ok. 1680g (bez kita) praktycznie nie odczuwalne. odbierając paczkę musiałem przytrzymać kuriera. myślałem że będzie ważyła więcej :).
kask jest lżejszy od mojego integrala. może to kwestia zimy. resztę testów (szumy, trzaski) zrobię na wiosnę.........
kask z kitem i zakupionym do niego kablem do noki działa ok.
a tak na marginesie. nie miałem na łbie moim tak zajefajnie dopasowanego hełma. niby za mały a jak w nim posiedzisz 10 min. to jak byś nic na głowie nie miał. zobaczymy jak się ułoży po pewnym czasie.

Poeta forumowy

Ciekawy ten Nolan. Czy szyba przeciwsłoneczna jest w nim, bo jakoś słabo ją widać :?: Jaka kolorystyka dostępna?

Poeta forumowy

Oo przepraszam :oops: Znalazłem blende na ostatnim zdjęciu 8) Taka czarna że zlała się z tłem :lol:

Poeta forumowy

To trochę popsuje tą Nolanową sielankę. Jestem użytkownikiem kasu Nolan N-com 103 od ok 16mc przy czym ostanie 6mc to same reklamacje. Intensywne eksploatowanie (w domyśle) tego kasku to same problemy mnie udało się zrobić ok 20.000km z tym kaskiem i... o to moje spostrzeżenia
1) opadająco blenda przeciwsłoneczna podczas jazdy - standard
2) odklejająca się uszczelka szczęki powód 3 już reklamacji i tyrkocząca niczym chorągiew na wietrze
3) parowanie wew. podwójnej szybki po ok. 2 myciach - standard
4) rysowanie wew. krawędzi szyby przy podnoszeniu szczęki ewidentne nie dopracowanie

A teraz jak działa serwis importera PolPosition
wysyłasz kask oczywiście na własny koszt a oni piszą Ci, że odsyłają kask do Włoch - 3mc i przychodzi (ponoć naprawiony) 7dni jeżdżenia znów to samo kolejne 3-4mc odsyłają kask tym razem nawet dokładnie nie przyklejają uszczelek (dostaje kask z odklejona uszczelką którą reklamowałem) przemilczę fakt, iż łamią przy tym wszystkie prawa konsumenta.
Stanowczo wszystkie odradzam kaski firmy NOLAN a serwis to po prostu temat rzeka! Aaaa i też mam 5 lat gwarancji teraz wiem czemu tak dużo dają - ponieważ zakładają, iż połowę tego czasu kask będzie u nich w serwisie

Takiemu nie podskoczysz!

Bandit pisze:
To trochę popsuje tą Nolanową sielankę. Jestem użytkownikiem kasu Nolan N-com 103 od ok 16mc przy czym ostanie 6mc to same reklamacje. Intensywne eksploatowanie (w domyśle) tego kasku to same problemy mnie udało się zrobić ok 20.000km z tym kaskiem i... o to moje spostrzeżenia
1) opadająco blenda przeciwsłoneczna podczas jazdy - standard
2) odklejająca się uszczelka szczęki powód 3 już reklamacji i tyrkocząca niczym chorągiew na wietrze
3) parowanie wew. podwójnej szybki po ok. 2 myciach - standard
4) rysowanie wew. krawędzi szyby przy podnoszeniu szczęki ewidentne nie dopracowanie

A teraz jak działa serwis importera PolPosition
wysyłasz kask oczywiście na własny koszt a oni piszą Ci, że odsyłają kask do Włoch - 3mc i przychodzi (ponoć naprawiony) 7dni jeżdżenia znów to samo kolejne 3-4mc odsyłają kask tym razem nawet dokładnie nie przyklejają uszczelek (dostaje kask z odklejona uszczelką którą reklamowałem) przemilczę fakt, iż łamią przy tym wszystkie prawa konsumenta.
Stanowczo wszystkie odradzam kaski firmy NOLAN a serwis to po prostu temat rzeka! Aaaa i też mam 5 lat gwarancji teraz wiem czemu tak dużo dają - ponieważ zakładają, iż połowę tego czasu kask będzie u nich w serwisie

zawsze możesz skorzystać z prawa rękojmi i zażądać zwrotu pieniędzy

Poeta forumowy

dopra pisze:
zawsze możesz skorzystać z prawa rękojmi i zażądać zwrotu pieniędzy

Dzięki za podpowiedz, korzystam sprawa rozbija się o federacje konsumentów ale to osobny temat i nie chciałbym rozwijać tu tego wątku.

Aktywny

kurcze każdy może mieć pecha i trafić na niedoróbke. ja zjeździłem podobnie i nie ma żadnego problemu. serio. :) A na przykład jak miałem BMW synonim jakości, byłem na skraju rozpaczy :) 8)

Honorowy bajkopisarz

właśnie, różnie to jest. wiosna idzie więc niedługo coś napiszę - jak wyjadę z garażu

Aktywny

odgrzewam temat z racji checi zakupu kasku.
Mialy byc wrazenia z N90. Wiec zapytuje sie czy 103 czy N90, a moze z innej bajki AIROH Cezannee. To sa kaski za ok 1000, dokladajac jeszcze z 500 mozna znalesc C3, tylko czy jest lepszy o tyle co drozszy. Kask ma miec, pinloka, szczene i blende