Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 18:45

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zakup nowego moto za granica na firme w PL
Bajkopisarz forumowy

Czy przecwiczyl ktos z Was w/w temat ? Chodzi o zakup motocykla nowego z salonu np. w Niemczech na firme z Polsce, ktora jest VAT'owcem.

Jaka papierologia, dokumenty ?

Jak to jest z VAT'em (w DE place netto a w PL naliczam i odprowadzam VAT) ?

Jak to wyglada ksiegowo ?

I czy spoktal sie ktos aby taka transakcje zrobic jeszcze w leasingu (chodzi glownie o to czy sa firmy leasingowe w PL ktore takie transakcje procesuja) ?

Z gory dziekuje.

Tytuł: Re: Zakup nowego moto za granica na firme w PL
Takiemu nie podskoczysz!

Tym oto sposobem nabyłem swoje SE w 2009.

Aby nabyć nowe moto bez Vat-u musisz mieć wystąpić o nip europejski, NIP europejski musi też posiadać Twój sprzedawca.

W niemcach zapłacisz bez Vatu (ale uważaj, często niemcy boją się wydać Ci tak łatwo motocykl bez pełnej kwoty z Vatem) - ja swojego przekonałem :)

w polsce musisz uregulować Vat 22%, miałem też problem z dochodowym, który wpierw musiałem zapłacić aby w następnym, miesiącu móc go rozliczyć. Pamiętaj też że US, bardzo krzywo patrzy na takie operacje, jak choćby sam zakup motocykla na firmę.

co do papierologii - niewiele już pamietam

leasingu nie przerabiałem - nie wiem czy jest to w ogóle możliwe

Bajkopisarz forumowy

ex1 pisze:
...
w polsce musisz uregulować Vat 22%, miałem też problem z dochodowym, który wpierw musiałem zapłacić aby w następnym, miesiącu móc go rozliczyć. Pamiętaj też że US, bardzo krzywo patrzy na takie operacje, jak choćby sam zakup motocykla na firmę.
...

o ... wielkie dzieki za info. Czyli Niemcowi place netto, w PL doplacam 22% VAT. Pewnie trzeba jakas wewn. FV wystawic. OKi, to kapuje. Ale nie rozumiem o co chodzi z dochodowym ?

A co do 'krzywego patrzenia' - mialem moto w 1 firmie, w 2 firmie mam caly czas moto od kilku dobrych lat, wiec niech spadaja na drzewo ... Jak gdzies wczesniej pisalem - jezdze nim do ZUS i US ... :D w ramach prowadzonej dzial. gosp. Jak moge (i inni tez) autem to moge tez i na 2oo. W koncu zaoszczedzam czas w zatloczonym Kraku, a czas = pieniadz, czyli jest to koszt uzasadniony :D :D :D

Zdarzylo mi sie tez z pajacami z US procesowac o kostium moto (nie dla mnie, o czym nie wiedzieli, ale to inna inszosc) - chodzilo o VAT i pod. doch, wygralem, wiec sie da. Co oczywiscie nie zmienia faktu, ze w naszym kraju jak Cie chca udupic to w taki czy inny sposob to zrobia, vide np. casus Kluski ...

Takiemu nie podskoczysz!

z podatkiem dochodowym - chodziło o fakt że liczyłem iż uda mi się rozliczyć go (podatek z firmy) nie płacąc go, tak jak to się dzieje kiedy robisz koszty w polsce. Niestety musiałem wpierw go zapłacić aby potem móc go rozliczyć w przyszłym miesiącu.

Poeta forumowy

O euro nip się nie martw jeżeli go dostaniesz w swoim US jest tylko kwestia jakiegoś tygodnia aż twój US to zgłosi do centrali. Wtedy w DE bez problemu każdy salon handlarz itp. sprawdza na poczekaniu telefonicznie wiarygodność twojego Eu nipu i od ręki drukuje fakturę. Oczywiście płacisz netto.
Teraz już nie trzeba wpłacać Vatu i czekać aż wróci na konto.
Dowiedz się dokładnie w swoim Us jak się patrzą na odliczanie vatu od moto przepis jeden a co urząd to inna interpretacja. Tu sobie doczytaj na temat odliczenia Vatu :arrow: http://www.podatki.egospodarka.pl/51965,Zakup-motocykla-a-pelne-odliczenie-VAT,1,65,1.html

ps. bez browaru nawet nie podchodź do tego linka :lol:

Poeta forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/jeszua/
keton pisze:
Dowiedz się dokładnie w swoim Us jak się patrzą na odliczanie vatu od moto przepis jeden a co urząd to inna interpretacja.

następny... OFICJALNĄ WYKŁADNIĘ PRAWA W TYM ZAKRESIE STANOWIĄ ORZECZENIA NSA. w sąsiednich wątkach szczegóły
jsz

Poeta forumowy

Cytuj:
następny... OFICJALNĄ WYKŁADNIĘ PRAWA W TYM ZAKRESIE STANOWIĄ ORZECZENIA NSA. w sąsiednich wątkach szczegóły

Ok. zgadzam się ale wierz mi im mniejsza mieścina tym bardziej się wyróżniasz.
Odwołasz się wygrasz bitwę ,a wojna będzie trwać nadal. Znam z autopsji .