Dzisiaj jest czwartek, 3 września 2026, 14:58

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sklep Livefast - ku przestrodze
Takiemu nie podskoczysz!

Zmówiłem u nich ochraniacze kolan Thor Force Knee Guards Black w rozm. 3XL.

Po otrzymaniu paczki, okazało się, że ochraniacze są za małe. Wobec tego poprosiłem sprzedawcę o podanie adresu na jaki mam towar zwrócić. W odpowiedzi dostałem maila tej treści:

Żarty Pan sobie z nas robi? Czy to jest wirtualna przymierzalnia? Nie można zamawiać towarów tylko po to by je zwrócić.

Hubert Czerpak

Livefast
+48 501 527 583
+48 22 258 72 95

Po dalszej wymianie korespondencji, sklep ostatecznie podał mi adres zwrotny, więc można uznać, że poza lekkim zgrzytem, sprawa została załatwiona.

Zwracam jednak uwagę na pkt. 2 drugi regulaminu sklepu:

Zwroty towarów zamówionych w sklepie LiveFast są realizowane zgodnie z Ustawą z dnia 2 marca 2002 roku o ochronie praw konsumentów. Klient może zrezygnować z zakupionego towaru w ciągu 10 dni od daty odebrania towaru bez podania przyczyny. Towar musi być zwrócony w stanie nienaruszonym. Towar nie kwalifikuje się do zwrotu jeśli był używany, kopiowany lub został uszkodzony (to dotyczy także opakowania produktu). Kwota do zwrotu będzie przekazana w terminie do 10 dni roboczych od uznania zwrotu przez sklep Livefast tylko i wyłącznie bezgotówkowo na rachunek wskazany przez klienta z potrąceniem opłaty manipulacyjnej wartości 20% zamówienia.

Czy Waszym zdaniem łupienie klientów kwotą równą 20% wartości zamówienia w sytuacji gdy chcą skorzystać z przysługującego im prawa jest OK ?

Od pięciu lat, większość zakupów robię przez internet. Sporadycznie zdarza się, że towar okazuje się za mały / duży lub z innych powodów się nie nadaje. Wtedy go zwracam z zachowaniem ustawowych terminów i zasad (towar nieużywany, kompletne opakowanie, itd.). Do tej pory, żaden sklep nie robił z tego żadnego problemu. Mało tego zawsze było kulturalnie i uprzejmie. Do czasu zetknięcia się z p. Hubertem Czerpakiem. :evil:

Jedno jest pewne moich pieniędzy raczej już nie zobaczy, a potrzeby w zakresie akcesoriów moto mam duże. :D

Ostatnio zmieniony piątek, 24 grudnia 2010, 11:07 przez marekm, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: Sklep Livefast - ku przestrodze
Zadomowiony

Strona WWW: http://www.motocombo.pl
marekm pisze:
Czy Waszym zdaniem łupienie klientów kwotą równą 20% wartości zamówienia w sytuacji gdy chcą skorzystać z przysługującego im prawa jest OK ?

Nie jest ok i raczej jest niezgodne z prawem

Honorowy bajkopisarz

Nie chce mi się czytać tej ustawy ale jeśli w niej nie ma nic o jakichkolwiek potraceniach to sobie mogą w regulaminach pisać , że nawet 80% potrąca - i tak nie moga. Jest to niezgodne z prawem. Co innego jak by w ustawie było 30%- wtedy mogą to sobie obniżyć.
Ale Tylko na korzyść klienta, nigdy nie mogą naciągać przepisów na swoją stronę !
Ja korzystałem z tego przepisu 4x ( jeden raz w podobnej sytuacji do Twojej , 3 x bez problemów) i nikt mi niczego nie potrącał. 100% kasy na konto wracało.

Bajkopisarz forumowy

po prostu nie znacie może sytuacji z drugiej strony jak ludzie potrafią zamawiać bez zastanowienia na pałę a potem sobie odsyłać. każda taka paczka to czas i to spory żeby "odkręcić" sprzedaż.

rozumiem sprzedawcę i sądzę że tak naprawdę miał zły dzień i się uniósł tak więc nie wieszałbym na nim tak psów
każdy ma ograniczoną cierpliwość.
może to 10 klient jednego dnia który chce coś zwrócić... nie każdy zwraca bo rozmiar nie taki co jest zrozumiałe.

Poeta forumowy

Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Nie można rozpatrywać że kolega był 10 klientem tego dnia lub akurat bolał go ząb. Każda tego typu reklamacja powinna być załatwiona z uśmiechem i od reki. Nie dość że są odnośnie tego odpowiednie przepisy to na dodatek takie zachowanie sprawia że po prostu tracimy klienta a jak dobrze się złoży tak jak w w/w przypadki może nawet kilku jak sprawa zostanie nagłośniona :).

Pozdrawiam

Zadomowiony

Strona WWW: http://www.motocombo.pl
Arek pisze:
po prostu nie znacie może sytuacji z drugiej strony

Ja znam i to dokładnie.

Nie odważyłbym się nie przyjąć zwróconego towaru bo to jest niezgodne z prawem - sprawa bezdyskusyjna

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.televisor.pl
To jest odwieczny problem małych sklepów ktore sprawodzaja rzeczy delaticznie, w wiekszosci przypadkow na twoje zamowienie bo nic na stanie nie trzymaja - po prostu ich nie stac. Nie stac ich na zainwestowanie 500K PLN w towar i jeszcze magazynowanie go. Potem jeszcze czesc sie nie sprzeda i wtedy trzeba robic duze promocje by wyjsc wogule na zero.

Takie duze sklepy jak freefun czy intermotors bez zajakniecia zamawiaja dla mnie towar ktorego akurat nie ma w sklepie ale bez zadnych zobowiazan. Moge przyjsc przymierzyc i zrezygnowac. Przyznam sie ze tez zamawiałem troche rzeczy w livefast - nie lubie kupowac rzeczy bez przymierzania bo zwracanie to i tak klopot zawsze. Niestety w Warszawskich sklepach nie znalazlem spodni crossowych wiekszych niz 38, w Livefast byly thora 42 dzieki temu zmiesza mi sie ochraniacze kolan pod spodnie. Zakupilemm pasowaly i bylo git. Ale gdy rozmawialem o zakupie kasku to od razu zrezygnowalem. Czlowiek mi powiedzial ze zamawiasz to nie masz zwrotow. Wiec poszedlem w inne miejsce i kupilem. Prawo rynku i jakosci usług.
ja mysle ze własciciele sklepu nie oszacowali ile kasy traca traktujac tak klientow. Oczywiscie trzymajac w magazynie towary i przyjmujac wszystkie zwroty troche tracisz ale wydaje mi sie ze takie dzialanie bardziej odstrasza klientow.

Problem w tym ze ciezko dostac produkty Thora w PL.

Bajkopisarz forumowy

nie znam tego sklepu - nic u nich nie zamawiałem
może i mają porypane podejście na co dzień i dla wszystkich czego nie popieram
a nie jest to jeden rozdmuchany przypadek

ale... przede wszystkim czytam regulamin przed zakupem - nawet jeśli jest nie zgodny z prawem.
jeśli nie odpowiada nie kupuję żeby sobie nerw nie psuć.

jak zaczną tracić klientów to może zmienią podejście - nikt nie zmusza do kupowania akurat u nich..
rynek wszystko ureguluje

ostatnio w KTM (stacjonarnie) zamówiłem ciuchy i niestety jest nie lepiej

zaliczka inaczej nikt nic nie ściągnie
mogę oczywiście zrezygnować z tym że żegnajcie moje 200zł zadatku :mrgreen:

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.televisor.pl
To w Warszawskim KTM nie dawalem zadnych zaliczek.

Bajkopisarz forumowy

Krzemien pisze:
To w Warszawskim KTM nie dawalem zadnych zaliczek.

Warszawiaki kasiaści więc jak jeden nie odbierze to inny kupi :mrgreen: więcej ludzi z $

w Łodzi biorą zaliczki... jakby miał mi potem towar leżeć też bym tak robił :)

Aktywny

Arek nie mieszaj zaliczki i zadatku. To są dwie różne rzeczy.

A odnosząc się do zachowania sprzedawcy wobec klienta. Nie wiem czemu się dziwisz, zwróć uwagę na nazwisko sprzedającego ..... a może to nie nazwisko tylko pseudo handlowe? :D

Bajkopisarz forumowy

jamcio pisze:
Arek nie mieszaj zaliczki i zadatku. To są dwie różne rzeczy.

proszę nie czepiaj się pierdół

tak to są dwie różne rzeczy ale z okazji świąt tak jakoś mi się napisało :mrgreen:

Ostatnio zmieniony piątek, 24 grudnia 2010, 14:47 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.

Takiemu nie podskoczysz!

Wysłałem zapytanie do prawnika, odnośnie tych 20%. Jeżeli rzeczywiście mogą tyle ściągać, to ochraniacze trafią do syna. Na pewno się chłop ucieszy. :D

Bajkopisarz forumowy

marekm pisze:
Wysłałem zapytanie do prawnika, odnośnie tych 20%. Jeżeli rzeczywiście mogą tyle ściągać, to ochraniacze trafią do syna. Na pewno się chłop ucieszy. :D

zgodnie z prawem nie mogą
jedyne co mogą odliczyć to koszty wysyłki jakie dostali w kwocie przelewu czy pobrania
czyli powinni zwrócić za sam towar pieniążki

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.jean.paul.pl
Ja sie zajmuje produkcją i sprzedażą wysyłkową efektów i wzmacniaczy gtarowych.

Nawet jak klient zamówi indywidualy produkt wg. swoich zaleceń, my wykonamy, wyślemy..... to i tak człowiek ma zasrane prawo oddać to w ciągu 10dni tylko dlatego ze mu sie kolor pudełka nie spodobał.
Kilka takich sytuacji miałem i odkręcałem to w inny sposób, modyfikując urządzenie tak aby jednak klient wział... ale kilka razy przyjałem zwrot i grzecznie kasa oddana...

Gadanie typu: "To mały sklep, nie stać go".... "zamawiasz, nie ma zwrotów" - niestety, prawo jest prawem. Nawet jak cos zamówie, zostanie sprowadzone i cos mi nie pasuje, nie mam obowiązku tego brać i jak najbardziej 10 dni na oddanie mi przysługuje.

W dodatku cytat "Żarty Pan sobie robi? To nie jest wirtualna przymierzalnia!" - świadczą o tym ze człowiek nie bardzo ogarnia interes - sprzedajac takie rzeczy musi byc przygotowany ze na kogos nie bedzie pasować.