Dzisiaj jest poniedziałek, 31 sierpnia 2026, 21:37

Autor Wiadomość
 Tytuł: typy RAM, a ochrona silnika prze mechanicznym uszkodzeniem
Początkujący

Strona WWW: http://www.na.dwoch.kolach.prv.pl
Może tradycyjnie podejście do konstrukcji motocykla i przyzwyczajenie powoduje, że nie mam przekonania w enduro/enduro turystycznym do innych ram jak zamknięte (kolebkowe?) jak w Africa, stara Tenere, XL600, LC4. Wydaje mi się, że tylko oparta płyta na ramie pod silnikiem daje ochronę przy uderzaniu np przy pokonywaniu wysokich kamieni, kiedy uderzamy "podwoziem" o przeszkody.

Jak wygląda zagrożenie przed mechanicznym uszkodzeniem w takich konstrukcjach jak GS800, KTM950/990, nowa Tenere....... Może producentom nie zależy na tym, bo chętnie sprzedadzą kolejną sztukę. :?
Bardzo chciałbym zmienić zdanie :wink: bo za jakiś czas nie będzie czym jeździć.

Ostatnio zmieniony wtorek, 4 stycznia 2011, 21:26 przez magyar, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: typy RAM, a ochrona silnika prze mechanicznym uszkodzeniem
Takiemu nie podskoczysz!

zastanawiam się.... jak Ty chcesz jeździć, aby brak ramy pod silnikiem był dla ciebie problemem....?

ewentualne uderzenia centralne raczej zbiera przednie koło..., płyty pod silnikiem załatwiają temat prześlizgiwania się w zupełności, dobrze chronią też przed kamieniami.

mało kto jest w stanie przeskakiwać 200 kg mastodontem po głazach, czyt kłodach o gabarytach przekraczających prześwit

Początkujący

ex1 pisze:
zastanawiam się.... jak Ty chcesz jeździć, aby brak ramy pod silnikiem był dla ciebie problemem....?

ewentualne uderzenia centralne raczej zbiera przednie koło..., płyty pod silnikiem załatwiają temat prześlizgiwania się w zupełności, dobrze chronią też przed kamieniami.

mało kto jest w stanie przeskakiwać 200 kg mastodontem po głazach, czyt kłodach o gabarytach przekraczających prześwit

Zdarzyło się, że jadąc motorami przez strumień po dużych kamieniach kolega trafił taki który go podbił -okazał się wyższy niż prześwit.....
Zdarzyło się, że przejeżdżając przez kłodę zawisłem na ramie.....

Takiemu nie podskoczysz!

ciężkim sprzętem takie typu manewry jak już się przytrafiają, to są wykonywane przy małych prędkościach

tak to jest rozwiązane u mnie

[ img ]

płyta pod silnik ma oparcie na ramie, oraz - poprzez miskę olejową na łapach a one na ramie.

sprawdza się. problemów nie odnotowano

Aktywny

W V-Stromie też jest silnik goły od spodu - mam tylko płytę pod silnikiem przykręconą do gmoli i pod silnikiem do ramy. Kilka razy uderzyłem nim w kamienie a nawet miałem okazję zawiesić moto na owej płycie na krawężniku drogowym mając na pokładzie 2 osoby i 3 załadowane po brzegi kufry - oprócz rys na płycie nic się nie stało, więc nie jest to jakaś bolączka tego typu sprzętów. Nie masz się czego obawiać.

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.jean.paul.pl
Duże GSy wcale nie mają ramy a nikt jakos nie odnotował straty z powodu walnięcia płytą pod silnikiem o kamień.

Cięzkie enduro taranują i obracają w pył wszystkie przeszkody które napotykaja więc problemu nie widze zadnego :lol:

Zadomowiony na dobre

Witam

Uważam, że motocykle w których silnik "robi" za ramę, niezależnie od przekazu marketingowego producentów, nie są jednak przeznaczone do eksploatacji w trudnym terenie. Szuter, piaseczek, nawet górskie drogi nie są dla takich konstrukcji groźne. A kto, jak pyta retorycznie Ex1, będzie skakał mastodontem po głazach i pniach?
Koledzy mają wiele racji. Przy powolnych manewrach płyta pod silnikiem prześliźnie się po przeszkodzie. Przy nieco szybszej jeździe i uderzeniu w przeszkodę szkody mogą się pojawić. Nie raz zdarzało mi się klepać osłonę silnika w EXC czy DRZ bo od uderzeń o przeszkody odkształciła się tak, że oparła o silnik. A płyty robiłem z 4 mm PA6. Jestem pewien, że bez tej osłony magnezowe czy aluminiowe pokrywy na pewno uległy by zniszczeniu. Czy kartery, nie wiem bo jednak chronione są w tych konstrukcjach przez ramę. Myslę, że mocne uderzenie w taka płytę mocowaną do sinika prędzej wyrwie śróby mocujące z karterów/pokryw niż ją odkształci.
A wyczynowa Aprila RXV zapyta ktoś? A odniosła jakieś sukcesy w enduro? Zresztą nowoczesne motocykle (terenowe?) mają i inne dziwne rozwiązania: pojedyńcza chłodnica (parę połamałem lub rozerwałem i wracałem na jednej), zbiornik paliwa za subframe (który przy konkretnym kozłowaniu też gnie się i pęka - przynajmniej w KTMach i DRZtach), połączenie tłumik-rura typu slip-on, mechanizm dźwigniowy amortyzatora wystający poniżej silnika i pewnie parę innych.
Ta... jestem tradycjonalistą, i bardziej przekonują mnie proste sprawdzone konstrukcje niż fajerwerki nowinek. Często, nowinek dla samych nowinek. No i wiary w te nowinki wkalkulowaną w cenę.

Pozdr
rr

Honorowy bajkopisarz

Taki przykład z życia... jade se tak ze 80kmh drogą polną prawym pasem, trawka trochę wysoka ale jestem glupi to nie zwalniam. ŁUP!!#@!@%!@# i już jadę lewym pasem. Winnym był kamień ukryty w trawie, przywaliłem osłoną a w zasadzie prawym elementem ramy znajdującym się arę milimetrów za blachą osłony.

Inny przykład... podjazd w górach, trze jechać szybko bo się nie wjedzie... na górze lekki wyskok i prawie pionowy powrót na ziemię... prosto na kamyczek osłoną

Osłone mam po tych kilku latach w afrze bardzo pięknie doklepaną w kształt ramy tam na dole...

W LC* to jest sensownie w miare zrobione, ale widziałem że w niektórych jest ta osłona przykręcona do bloku silnika... porażka

Bajkopisarz forumowy

Mimo, że latam 690 to dla mnie nie ma wielkiej dyskusji. Rama kołyskowa zdecydowanie bardziej chroni silnik choćby dlatego że jest :!: Dopiero na rury ramy przychodzi osłona. I choćby nie wiem jakich ergumentów używać to fizyki się nie zmieni. Jeśli coś jest za podwójną ochroną (płyta + rama) to jest bardziej chronione niż przy pojedynczej osłonie na dodatek przykręconej (bezpośrednio czy choćby pośrednio) do silnika czyli elementu chronionego :cry:
Inna sprawa jak bardzo obrywa rama i czy to jej zbytnio nie szkodzi (mikropęknięcia, zmęczenie materiału, etc...) Ale co do ochrony silnika to w mojej ocenie sprawa jest bezdyskusyjna.

Takiemu nie podskoczysz!

taaaak

z tym że pytanie było czy nie obawiamy się o nasze ciężkie maszyny, które takiej ramy nie mają.

odpowiedź brzmi. nie nie obawiamy się :D

choć oczywiście, fajniej by było jak by rama była kołyskowa

Początkujący

ex1 pisze:
taaaak

z tym że pytanie było czy nie obawiamy się o nasze ciężkie maszyny, które takiej ramy nie mają.

odpowiedź brzmi. nie nie obawiamy się :D

choć oczywiście, fajniej by było jak by rama była kołyskowa

Odpowiadając żartem: można też "nie obawiać" się jazdy bez kasku :wink: i jest bardzo prawdopodobne, że wrócimy cali.
Pytanie jest poszukiwaniem rozwiązania (cudu :wink: ), które chroni podobnie jak rama kołyskowa+płyta. Patrząc na tendencje na rynku turystycznych enduro naprawdę chciałbym, aby ktoś mi udowodnił, że moje tradycyjne podejście jest bezpodstawną obawą.

Bajkopisarz forumowy

magyar pisze:
Patrząc na tendencje na rynku turystycznych enduro naprawdę chciałbym, aby ktoś mi udowodnił, że moje tradycyjne podejście jest bezpodstawną obawą.

Bo nie jest. Ale co zrobić :cry: Takie czasy Panie: wtryski, samonośne konstrukcje, plastikowe subframe'y, brak kopniaka, silniki z kompresją >12, komputery, katalizatory, normy spalin, ABSy bez możliwości wyłączenia i inne wynalazki. Takie czasy Panie:(

Takiemu nie podskoczysz!

Ogłaszam konkurs na zdjęcie silnika boksera (szczególnie wczesnych modeli 80/100/1100/1150) rozbitego OD DOŁU o skałe/drzewo etc ;) nie mówimy o 'cyckach' ;)

Bajkopisarz forumowy

A jaka będzie nagroda w tym konkursie. Bo jeśli będzie wystarczająco wysoka to ja chętnie do konkursu przystąpię, obawiam się jednak, że nie tylko ja mogę się zgłosić.
Pewnie byłoby jeszcze więcej chętnych gdyby nagrody były gwarantowane :wink:

Site Admin

Strona WWW: http://www.holan.pl
a mnie zastanawia, kto jako pierwszy by takie zdjecia wkleil? Hondziaze i kateemiarze ;)