Dzisiaj jest wtorek, 1 września 2026, 05:59

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki motocykl?
Aktywny

Witam Panie i Panów..
przymierzam się w końcu do zakupu moto.. Lubię mieć jakiś tam swój sprzęt na który chucham i dmucham, z którym gadam i który jest odskocznią od dni świstaka.. a tego mi od czasu sprzedaży ulubionego auta niestety brakuje..
Do czego ma służyć? Szutry, bezdroża, okoliczny lasek, od wielkiego jakaś przejażdżka na Hel na rybkę i z powrotem ale i to bez znamion asfaltu raczej.. Reasumując bardziej zależy mi na offie (póki co oceniam z doświadczenia samochodowego i mam nadzieję, że tak mi zostanie :wink: )
Fajnie by było, żeby zbyt awaryjny nie był ale i to jestem gotowa mu wybaczyć bo będzie można pogrzebać wieczorem przy piwku ale i to niech będzie w granicach normy (grzebanie a nie piwo)
Budżet do 5tyś. przekreśla sporo fajnych pozycji ..
No i jeszcze jedno istotne - mój wzrost 1,72
Kończę przynudzać.
Z góry dzięki za pomoc!

Ostatnio zmieniony piątek, 21 października 2011, 20:34 przez GosiaGS, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: Jaki motocykl?
Poeta forumowy

Oj będzie trudno sprostać Twoim wymaganiom ale myślę że za takie pieniądze to raczej 2-takt typu ''lekki szalenied''.Stachu chce opylić 250 pisał na forum,i u niego jakby zainwestować 1500 wyjdzie całkiem fajny motek z blachą.

Poeta forumowy

I jeszcze takie cuś http://www.forum.motox.com.pl/viewtopic ... 24&t=20100

Honorowy bajkopisarz

Cześć :)
Z tymi wymaganiami i budżetem jest mały wybór; Yamaha DT 125, Honda Dominator 250, Suzuki DR 350, yamaha XT 350. Te można dostać w niezłym stanie. Rozważ jeszcze - Honda XLR 125, z rozrusznikiem i ma koła- przód 21 tył 18.

Ale jak byś się jednak zdecydowała przyoszczędzić większą kwote to bardzo polecał bym dla ciebie Yamaha TRICKER 250, W polsce trudno dostać ale już u sąsiadów można nabyć fajną używke.
Jest to taki Enduro Trial, widziałem to w akcji i bardzo mi sie podoba, kiedyś sam sobie takiego sprawie.

Fajny filmik reklamowy Yamaha Tricker 250, polecam obejrzeć.

Aktywny

Ehh a ja sądziłam, że wymagania nie są duże.. :oops: Ot na szuter do zabawy, lekkie i do 5tys.. Oczekiwania mogę obniżyć (nie sądziłam, że to napiszę :lol: ) ale niestety na chwilę obecną więcej diengów nie wysupłam a potrzeba sprzętu jest dość duża.. 8)
Dzięki serdecznie za propozycje :D

Takiemu nie podskoczysz!

jakbym miał luźnego grosza, to z pewnością zanabyłbym dla żonki coś ze stajni Yamaha - XT600 lub XTZ660 powinnaś za ca. 5tys wyrwać....

Takiemu nie podskoczysz!

Nie może być za ciężki - granica w teren dla kobity to max 130 kilo... XT600/660 nie spełnia tego wymagania... Plus jest za wysoki - przy takim wzroście siedzisko to max 86-87 cm... Potem - można sobie pozwolić, ale nie tak od razu.

wyrwirączek-dwutaktów bym się nie czepiał... raczej jakiś lekki, małopojemnościowy 4T. Pawlicho dobrze to opisał. Biorąc pod uwagę ograniczenie budżetowe, ja bym wybierał między Suzuki DR 350 a yamaha XT 350. Kupno to droga przez mękę (od patrzenia na zniszczone moto) ale powinno się udać.

Aktywny

XTZta waży 201kg (wg tego co znalazłam) to już prędzej Dominatora bym wybrała (152kg)..
Jakub ja póki co nie chcę się bawić w pojemności 600 wzwyż bo wiem, że dość często będę jeździła sama i łatwiej mi będzie dźwignąć coś lżejszego samej przy ewentualnym przyziemieniu.. a co dopiero jak będzie ich więcej niż jedno, czego nie wykluczam..

Mario33 pisze:
lekki, małopojemnościowy 4T

o właśnie coś w tym guście szukam..

nie nastawiam się na wrażenia estetyczne , nie muszę mieć śmigła, nie musi być pomarańczowy, jak zaproponujecie coś z Chińskiej stajni to też rozważę - ktoś, coś kiedyś pisał o hyosungu , którego można dorwać w dobrej cenie i z chęcią dowiem się co o tym myślicie..

Honorowy bajkopisarz

Jest na allegro ładny dominatror 250 http://moto.allegro.pl/honda-nx250-domi ... 01460.html

Wielkim plusem jest elektryczny starter i chłodzenie cieczą ( chłodnica jest dobrze osłonięta),
minusem rozmiar kół przód 19 tył 16, ale dla ciebie to może i nawet plus, bo jest niski.
Jest na tym forum dziewczyna co takiego miała RUDA :)

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.cecot.pl
Moja żona śmiga DR350. Ponoć to waży 139kg w tej wersji (SHC). Udało jej się go 2 razy w życiu w przypływie adrenaliny dźwignąć po glebie (moja żona ma 164cm wzrostu). Tak więc uznaję, że jest to absolutnie górna granica wagowa, jeśli chcesz jeździć sama.
Co do samej DR - nie polecam tego motocykla, bo są makabrycznie przepłacone i ciężko kupić coś z nieprzytartym rozrządem - później jak wiadomo koszty rosną. No chyba, że uda Ci się kupić rzeczywiście ładny egzemplarz z rozrusznikiem (wersje SE, lżejsze niż SHC).
Co do własności terenowych i poręczności - super i do miasta i w teren (udało jej się np. przejechać całą Błędowską bez większych przygód, co uważam przy jej wzroście i wadze, za niezły wynik :) ).

Aktywny

GosiaGs jak nie przeraża Cię że to dwutakt to na pewno się dogadamy. Mam do sprzedania KTM 250 E-gs. Zarejestrowany. Wymaga pewnej inwestycji ale w swoim budżecie się zmieścisz. Motorek jest wyjątkowo lekki i zwinny. Wcale nie urywa rąk jeśli nie kręci się go na wysokie obroty. Ja jeździłem nim dojazdowo w teren i lasami. Do tego nadaje się rewelacyjnie. Waży 108 kg... :)

Zadomowiony na dobre

Witam

lewar131 pisze:
Moja żona śmiga DR350. .... Udało jej się go 2 razy w życiu w przypływie adrenaliny dźwignąć po glebie (moja żona ma 164cm wzrostu). ...

Podniesienie motka to nie kwestia wzrostu czy wagi ale siły i umiejętności. Przykład: córka koleżki (szacuję 165cm/55 kg) ucząc się na motocyklistkę położyła EXC (jakieś 125 kg ze wszystkim) na moim trawniku. Zanim zdążyłem podbiec żeby pomóc (ok. 100 m) wylazła spod niego, postawiła go sobie ot tak z ręki, wsiadła i pojechała Fakt z 5 lat trenuje jakieś aikido czy cóś.

Niemniej prawdą jest: jak najlżejszy w teren.

Co do hujsunga. Spotkałem kiedyś w Wołowcu małżeństwo na takich sprzętach. Po oględzinach o przymiarce myślę że są to zabawki właściwe do nauki. W miarę lekkie, nie za wysokie, tanie więc serce nie pęknie po 100nej glebie. Do nawet nieco szybszej jazdy po wądołach nie mówiąc już o skakaniu nie są jednak sprzęty dobre. Zawiasy i wiotkość ram. Jakość i trwałość to zagadka

Ogólniej. Bardzo trudno o motorek spełniający twe wymagania. Jak coś jest dobre to nie jest tanie, nawet z 5tej reki. A jak już tanie to tylko w zakupie. Sorry Stachu, zweitakty wyczynowe odradzam.

Pozdr
rr

Aktywny

Wyczynowe nie...póki co chcę się uczyć jazdy na przyczepności a nie w locie :D
Generalnie moto będzie pewnie na rok - za rok coś o ciut większej pojemności
Dzięki serdecznie za rady - lecę szukać :wink:

Takiemu nie podskoczysz!

Pawlicho, ta yamaszka mnie bardzo zaciekawiła. Dzięki za filmik.

Takiemu nie podskoczysz!

danek-dr pisze:
Pawlicho, ta yamaszka mnie bardzo zaciekawiła. Dzięki za filmik.

coś podobnego ma Redu - Beta ALP 4.0

[ img ]