| Autor |
Wiadomość |
|
PWAW
|
Tytuł: Transport lekkiego motocykla Post: wtorek, 8 lutego 2011, 20:32 |
|
|
|
Hej! Szukam optymalnego rozwiązania do transportu crossa. Do tej pory wypożyczałem przyczepę co jest dosyć uciążliwe. Posiadanie przyczepy na stałe też jest kłopotliwe z uwagi na brak miejsca do jej przetrzymywania przez cały rok. Znalazłem na tym forum informację, że istnieją bagażniki do lekkich sprzętów na hak holowniczy, tak jak jest to w przypadku bagażników rowerowych. Czy ktoś się z tym spotkał i może dać namiar na produkt lub producenta? :D W ostateczności rozważam zakup taniej, jak najmniejszej przyczepy ale uniwersalnej, tak abym mógł ją wykorzystywać w większym stopniu niż tylko do transportu motocykla. Na dno przyczepy wykonany zostałby stelaż pod motocykl. Mam sporo wątpliwości jak to roziązać technicznie (punkty mocować stelaża, mocowań motocykla, itp) .
Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie :) Piotr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
pawlicho
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: wtorek, 8 lutego 2011, 20:42 |
|
|
Kolega Louis, Do tradycyjnej przyczepki dokupił tylko rynne na motocykl, w podłodze są otwory i jak jest potrzeba montuje rynne i wiezie moto, a na codzień masz normalną przyczepke. Fajnie jak przyczepka ma możliwość zdjęcia burt, ( zawsze to mniejszy opór powietrza.). [ img ]
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mięsisty
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: wtorek, 8 lutego 2011, 20:57 |
|
|
Cze Zdjęcie znalazłem co prawda necie ale w minionym roku widziałem na Moto Bazarze w Wawie typa który to oferował [ img ]MMA
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: wtorek, 8 lutego 2011, 20:59 |
|
|
|
z tymi stelażami na hak jest pewien problem.
z tego co wiem problemem jest dopuszczalny nacisk pionowy na hak, i w zależnosci od samochodu jest on ok 120 kg maks w przypadku ciezkich terenówek. wiec jezeli takiej nie masz to juz mozes zbyc blisko masy dopuszczalnej.
widzialem u nas kiedys tez specjalną rynnę, montowaną do ramy auta z tyłu. moim zdaniem fajne rozwiązanie.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PWAW
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: wtorek, 8 lutego 2011, 21:16 |
|
|
|
Dzięki! Widzę, że jest to oryginalna szyna od przyczepek do transportu moto. Z taką rynna to pewnie można użyć maksymalnie małej przyczepki i wyjść z nią nawet lekko poza obrys platformy przy wariancie zdejmowanych burt. Kewstią jest wtedy na pewno stabilność takiego zestawu. Ciągle myślę jednak o bagażniku na hak. :)
Motocykl "wleczony" jest ciekawym rozwiązaniem ale jak dla mnie trochę mało pewnym przy dalszym transporcie. Szkoda też byłoby mi terenowej oponki w sprzęcie na taką eksploatację. Mam Hiluxa z hakiem na mocnym stelażu więc przy wadze moto w granicach <110 limit 120 kg byłby spełniony.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
paro
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: wtorek, 8 lutego 2011, 21:53 |
|
|
mięsisty pisze: Cze Zdjęcie znalazłem co prawda necie ale w minionym roku widziałem na Moto Bazarze w Wawie typa który to oferował [ img ]MMA ....no i walisz takim zaprzegiem na leszcza,autem z rodzinką ( bo i po co motor na haku) np.do....Chorwcji,Bułgarii....o...albo do Grecji.Po czym twoja opona juz,już prawie jest do wymiany.Na miejscu robisz 1000km,zwiedzasz,strzelasz foty i wracasz bo już czas.po drodze polało deszczem.a po powrocie...masz motor ujeb... na maxa a cichaczem już druty ci z opon wyłażą :? o napędzie nie wspomnę....fajne ale na holowanie w razie wtopy i to wery blisko od domu. no chyba ze takie coś potrzebne jest na wypad 100km od domu ale to...chyba nie to forum 8) a jesli to ma być do crosówki...no to lipa na maxa.ledwo ruszasz z domu i już kości zdarte.ja zrobiłem wg.własnego projektu przyczepę (salonkę :lol: ) na 2,3 motory,quada,wygodne spanie itd.ale znajomi robili tanim sumptem przyczepki cito na crosa za 600-700 zeta z papierami i rejestracją.gotowa nowa przyczepa nie jest tania i nadaje się na wożenie kartofli...więc i tak trzeba ją przerabiać.moim zdaniem warto poszukać warsztatu który samodzielnie coś zespawa....no i załatwi do tego papiery.to dłuuuuga czasami droga ale relatywnie tania.
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 lutego 2011, 22:05 przez paro, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Wo
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: wtorek, 8 lutego 2011, 21:57 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
paro
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: wtorek, 8 lutego 2011, 22:09 |
|
|
|
tylko że oni mają samochody tak szerokie jak długość motocykli :wink: .ale jesli to jest po lini naszych przepisów to ok.tylko co jesli ktoś ma Seicento :lol: :?:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Wo
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: wtorek, 8 lutego 2011, 22:52 |
|
|
paro pisze: tylko że oni mają samochody tak szerokie jak długość motocykli :wink: .ale jesli to jest po lini naszych przepisów to ok.tylko co jesli ktoś ma Seicento :lol: :?: wtedy zostaje rowerek na dach. . .
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
michur
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: środa, 9 lutego 2011, 14:31 |
|
Strona WWW: http://www.kapitanmisfit.ownlog.com
|
|
Jak masz hila to moto powinno siasc na pace bez problemu i po problemie.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Krzemien
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: środa, 9 lutego 2011, 15:29 |
|
Strona WWW: http://www.televisor.pl
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Acent
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: środa, 9 lutego 2011, 15:56 |
|
|
PWAW pisze: Dzięki! Widzę, że jest to oryginalna szyna od przyczepek do transportu moto. Z taką rynna to pewnie można użyć maksymalnie małej przyczepki i wyjść z nią nawet lekko poza obrys platformy przy wariancie zdejmowanych burt. Kewstią jest wtedy na pewno stabilność takiego zestawu. Ciągle myślę jednak o bagażniku na hak. :)
Motocykl "wleczony" jest ciekawym rozwiązaniem ale jak dla mnie trochę mało pewnym przy dalszym transporcie. Szkoda też byłoby mi terenowej oponki w sprzęcie na taką eksploatację. Mam Hiluxa z hakiem na mocnym stelażu więc przy wadze moto w granicach <110 limit 120 kg byłby spełniony. Wg moich informacji żaden patent na hak(popularny w USA) nie ma ważnej w naszym kraju homologacji.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Louis
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: środa, 9 lutego 2011, 16:46 |
|
|
PWAW pisze: W ostateczności rozważam zakup taniej, jak najmniejszej przyczepy ale uniwersalnej, tak abym mógł ją wykorzystywać w większym stopniu niż tylko do transportu motocykla. Na dno przyczepy wykonany zostałby stelaż pod motocykl. Mam sporo wątpliwości jak to roziązać technicznie (punkty mocować stelaża, mocowań motocykla, itp) . Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie :) Piotr To akurat jest dosyć proste. Szyna pod motocykl nie przenosi wielki obciążeń już sam motocykl spiety pasami dostatecznie ją dociska do podłogi. Mocowanie jest potrzebne tylko po to aby nie jeździła na boki. Ja mam pod podłogą przyspawane nakrętki do kształtownika stalowego, z góry przez szynę wkręcam 4 śruby M8 i gotowe. Dzięki temu montaż i demontaż szyny trwa ok 2 minut. Ważna rzecz to dodatkowe mocowania pasów. Mam 6 w podłodze, bo oryginalne w burtach nie budziły mojego zaufania. Też mam Hila i jak chce przewieźć rower na pace, to muszę mu przednie koło odkręcać (rowerowi nie Hilowi). ;)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PWAW
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: środa, 9 lutego 2011, 19:53 |
|
|
|
Cieszę się, że wątek się tak rozwinął. Wiedziałem, że mogę na Was liczyć :D Mój hilux ma pakę z nadbudową do wożenia gratów i moich psów więc pomysł z paką odpada. Szyna na haku pomijając nawet przyszłe problemy homologacyjne tak ustawia motocykl, że tylne światła byłyby niewidoczne. :( Decyzja padła zatem na przyczepę. Muszę teraz znaleźć coś taniego, najlepiej z odpinanymi burtami. Dzięki Koledzy za pomoc! :D Pozdrawiam
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Louis
|
Tytuł: Re: Transport lekkiego motocykla Post: sobota, 12 lutego 2011, 10:39 |
|
|
|