| Autor |
Wiadomość |
|
koziarz
|
Tytuł: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 16:45 |
|
|
|
W ubiegłym roku zarejestrowano w Polsce 47 008 nowych i używanych motocykli, czyli mniej o 2 658 (5,4 proc.) niż w 2009 roku – poinformował Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego na podstawie danych Centralnej Ewidencji Pojazdów oraz deklaracji firm członkowskich, które uczestniczą w wymianie danych.
Wśród 47 tysięcy zarejestrowanych motocykli znalazło się 8 726 nowych jednośladów - o mniej 208 niż w 2009 roku. Udział nowych motocykli wzrósł jednak do 18,6 proc. z poziomu 18 proc. w 2009 roku. Najwięcej motocykli – 2 951 sztuk, sprzedano w klasie do 125 ccm. Stanowiły one 33,8 proc. rynku nowych motocykli. Na drugim miejscu znalazły się motocykle z silnikami o pojemności przekraczającej 750 ccm. W klasie, która miała 25,4-procentowy udział w rynku sprzedano 2214 motocykli.
10.Triumph
Pierwszą dziesiątkę najczęściej rejestrowanych nowych motocykli w Polsce otwiera brytyjski Triumph. W ubiegłym roku zarejestrowano 262 jednoślady, co dało Triumphowi trzyprocentowy udział w rynku. W porównaniu do 2009 roku liczba rejestracji wzrosła o 32,3 proc.
9. Jinlun
W ubiegłym roku Polacy zarejestrowali 276 nowych motocykli marki Jinlun. Chińskie jednoślady miały 3,2 proc. udziału w rynku. W porównaniu do 2009 roku zainteresowanie nimi spadło o 2,5 proc. Motocykle marki Jinlun zajęły drugie miejsce w segmencie maszyn z silnikami o pojemności 125-250 ccm.
8.Kawasaki
319 zarejestrowanych motocykli dało marce Kawasaki 3,7 proc. udziału w rynku. Wynik oznacza jednak 20,3-procentowy spadek w porównaniu do 2009 roku.
7.Harley-Davidson
W ubiegłym roku zarejestrowano w Polsce 419 motocykli marki Harley-Davidson. Dało to firmie drugie miejsce w segmencie jednośladów z silnikami o pojemności przekraczającej 750 ccm. Motocykle marki Harley-Davidson miały 4,8 proc. udziału w rynku. Na uwagę zasługuje także imponujący wzrost liczby rejestracji - 49,6 proc. to najlepszy wynik w pierwszej dziesiątce najpopularniejszych marek.
6.Zipp
Niedrogie i ciekawie stylizowane motocykle marki Zipp coraz śmielej poczynają sobie na polskim rynku. W ubiegłym roku zarejestrowano 23,6 proc. więcej Zippów niż w 2009 roku. Liczba 498 nowo rejestrowanych maszyn dała Zippowi 5,7 proc. udziału w rynku. Najwięcej maszyn miało silnik o pojemności nieprzekraczającej 125 ccm.
5.BMW
Mimo wysokich cen motocykle marki BMW cieszyły się znacznym zainteresowaniem. W ubiegłym roku zarejestrowano 576 niemieckich maszyn, dzięki którym firma miała 6,6 proc. udziału w rynku. BMW odnotowało także imponujący, 43,3 procentowy wzrost liczby nowych rejestracji. BMW było niekwestionowanym liderem w segmencie motocykli z największymi silnikami. 561 z 576 sprzedanych miało jednostki napędowe o pojemności przekraczającej 750 ccm.
4.Suzuki
W ubiegłym roku zarejestrowano 670 nowych motocykli marki Suzuki, co dało firmie 7,7 proc. udziału w rynku. W porównaniu do 2009 roku liczba rejestracji spadła o 6,3 proc. Suzuki okazało się popularne wśród amatorów maszyn z dużymi silnikami – 328 z rejestrowanych motocykli miało jednostki napędowe o pojemności przekraczającej 750 ccm.
3.Honda
Trzecie miejsce w gronie najczęściej wybieranych marek przypadło Hondzie. W ubiegłym roku zarejestrowano 805 nowych motocykli marki Honda, co dało firmie 9,2 proc. udziału w polskim rynku. W porównaniu do 2009 roku zarejestrowano 22,4 proc. mniej Hond. Marka była liderem wśród nowo rejestrowanych motocykli o pojemności 500-750 ccm.
2.Yamaha
Na drugim miejscu wśród najczęściej rejestrowanych motocykli znalazła się Yamaha. W ubiegłym roku zarejestrowano 1065 nowych jednośladów spod znaku trzech kamertonów, co dało firmie 12,2-procentowy udział w rynku. Oznacza to jednak spadek o 26,3 proc. w porównaniu do 2009 roku. Największym wzięciem cieszyły się Yamahy z silnikami o pojemności 500-750 ccm.
1.Romet
W ubiegłym roku najczęściej rejestrowano motocykle marki Romet Motors i Romet - jednoślady miały 24,8 proc. udziału w rynku. Przybyło ich 2161, czyli 1,9 proc. więcej niż w 2009 roku. Romet był niekwestionowanym liderem w segmentach do 125 ccm oraz 125-250 ccm.
Źródło:onet.pl
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
graphia
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 17:26 |
|
Strona WWW: http://www.graphia.pl
|
|
Te tanie chińskie i pseudopolskie marki całkowicie zaburzają prawdziwe dane o wynikach marek robiących prawdziwe motocykle. Wniosek z tego, że Polacy w 2010 kupili zdecydowanie mniej motocykli a jednocześnie więcej chińskiego gówna aniżeli w 2009
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 18:53 |
|
|
|
Witam
Bez przesady. Nie wszyscy traktują motorek jak zabawkę. To chyba dobrze że w miastach i po wsiach część aut zastępuje mały pierdopęd. Ciekawe ilu z piszących na tym forum dojeżdża z jakiś zadupi do szkoły lub roboty komunikacja publiczną? A ciągle jeszcze gro narodu zarabia mniej niż nasza marna średnia krajowa i nie stać ich na auto i jego utrzymanie.
Ta.... motocykl to nie tylko szpan i rekraacja ale i pojazd użytkowy. Mam nadzieję że wielu z tych jeźdźców czerpie z jazdy nie mniejszą przyjemność niż ulegli modom, marketingowi i własnemu ego "prawdziwi motocykliści" wykorzystujący od wielkiego święta 10% możliwości swojej wspaniałej maszyny na którą wydali wór kasy. Niczym jest dla wielu motorek kosztujący mniej niż ich jeden najzaje... stszy na świecie kufer (takie pudełko z aluminium z klapką na zawiasach). Często te niepozorne komarki bez specjalnego serwisu i przeglądów robią wiele większe przebiegi roczne niż imponujące turystyki. :( Ciekawe jakie przebiegi roczne robią tutejsi forumowicze. Inna sprawa, że młódź też musi od czegoś zaczynać.
Pozdr rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Pretor
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 19:38 |
|
Strona WWW: http://www.motochallenge.pl
Yahoo Messenger: SKYPE pretor_72
|
|
A pomrańcza na jakim miejscu? Jak dla mnie może globalnie nie sprzedało się dużo KTMów ale wzrost sprzedaży to moim zdaniem ze 50%!
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
graphia
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 19:45 |
|
Strona WWW: http://www.graphia.pl
|
|
rrolek.... przecież większość klientów na te skutery o pojemności 125 ccm to majowi komuniści :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
WIBCIU
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 19:50 |
|
|
Pretor pisze: A pomrańcza na jakim miejscu? Jak dla mnie może globalnie nie sprzedało się dużo KTMów ale wzrost sprzedaży to moim zdaniem ze 50%! Prowokator...! Wisz Pan KTM jest dla wybrańców, szczególnie naznaczonych :lol: wystarczy spojrzeć na tych którzy nimi jeżdzą, czy oni są normalni :mrgreen:???
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marekm
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 19:55 |
|
|
graphia pisze: rrolek.... przecież większość klientów na te skutery o pojemności 125 ccm to majowi komuniści :D Majowi komuniści mogą tylko 50 ccm :( 125 ccm rybacy kupują (oczywiście śródlądowi). :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
paro
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 20:04 |
|
|
|
na przełomie pażdziernik-grudzień 2010 KTM Polska sprzedał........4 nowe sztuki !!! ponoć wcześniej manny też nie było.szkoda że to porównianie nie pokazuje sumy wydatków poniesionych na zakup danej marki.bo za 1 nowe BMW Adventure na pełnym wypasie to można by kupić.....strzelam jakieś 20 pare hińskich Rometów.drugą wartością której mi brakuje to koszty poniesione na zakup akcesorii i dodatków do kupowanych pojazdów.i tu znów by się okazało ze ilość nie znaczy wartość.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
jankes
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 20:42 |
|
|
|
kurcze a tyle na tym tylko forum jest nowych 690E...do tego jakieś crossy..990adv....chyba tak źle nie było ktmowi w 2010roku..
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
sambor1965
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 21:13 |
|
|
|
Ponieważ cos dla Was piszę w tej chwili więc dodam, że w kwietniu 1939 roku sprzedano w Polsce 490 nowych motocykli ;)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 21:14 |
|
|
Witam graphia pisze: rrolek.... przecież większość klientów na te skutery o pojemności 125 ccm to majowi komuniści :D Mam świadomość, ale to tez klienci i mam nadzieję, że te chińczyki nie stoją po szopach tylko jeżdżą. Kiedyś część z nich kupi większe motocykle, potem jeszcze większe itd. I ci nie będą być może przekonani o słuszności takiej czy innej marki - zwykle tej "100"ki którą kupili po 40stce jako pierwszy motocykl. jest nadzieja że będzie to pokolenie wyedukowane. Takie tam moje dywagacje. Pozdr rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
deltamotor1
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 21:25 |
|
|
|
Jakaś częsc tych chińczyków stoi po garażach i nie ma kto tego naprawić ,ale mój kolega ma pracownika ,który takim skuterem dojeżdża do pracy prawie codziennie i zrobił juz takim koromysłem 30 tys km ,aż mi się wierzyć nie chcialo.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Pretor
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 23:12 |
|
Strona WWW: http://www.motochallenge.pl
Yahoo Messenger: SKYPE pretor_72
|
WIBCIU pisze: Pretor pisze: A pomrańcza na jakim miejscu? Jak dla mnie może globalnie nie sprzedało się dużo KTMów ale wzrost sprzedaży to moim zdaniem ze 50%! Prowokator...! Wisz Pan KTM jest dla wybrańców, szczególnie naznaczonych :lol: wystarczy spojrzeć na tych którzy nimi jeżdzą, czy oni są normalni :mrgreen:??? hehhe WIBCIU masz rację. Z mojego podwórka wiem, że niektórzy są dziwni i większości łysi. Nie wiem czy brak włosów to efekt stresu na jaki są narażeni obcując z pomarańczą no ale ta cecha jakaś wspólna. :wink: :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Arek
|
Tytuł: Re: Sprzedaż motocykli w 2010 roku Post: niedziela, 13 lutego 2011, 23:36 |
|
Rejestracja: poniedziałek, 20 października 2008, 19:38 Posty: 418
|
Pretor pisze: WIBCIU pisze: Pretor pisze: A pomrańcza na jakim miejscu? Jak dla mnie może globalnie nie sprzedało się dużo KTMów ale wzrost sprzedaży to moim zdaniem ze 50%! Prowokator...! Wisz Pan KTM jest dla wybrańców, szczególnie naznaczonych :lol: wystarczy spojrzeć na tych którzy nimi jeżdzą, czy oni są normalni :mrgreen:??? hehhe WIBCIU masz rację. Z mojego podwórka wiem, że niektórzy są dziwni i większości łysi. Nie wiem czy brak włosów to efekt stresu na jaki są narażeni obcując z pomarańczą no ale ta cecha jakaś wspólna. :wink: :lol: a to jest słuszne spostrzeżenie coś w tym chyba jest :mrgreen: błoto lepiej się zmywa może dlatego :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |