| Autor |
Wiadomość |
|
dudopl
|
Tytuł: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 000 Post: piątek, 9 marca 2012, 22:47 |
|
Strona WWW: http://www.endurovoyager.com
|
|
Listę dostałem na wykładzie Podosa z forum czarnuchów jakiś czas temu. Może się przydać i można ją modyfikować pod swój wyjazd.
Apteczka wyprawowa 1. Zapalenie dróg oddechowych, angina, zapalenie dróg moczowych, zapalenie ucha i inne zapalenia: Augmentin a 625mg, 2x1 tabl. 2. Biegunka: Nifuroxazyd, co 6 godz. 2 tabl., później dawkę zmniejszyć – co 8 godz. 2 tabl. Jakby zabrakło, to szukać w miejscowych aptekach leków zawierających nifuroxazyd. Smecta, 2 x dziennie po jednej saszetce 3. Ból gardła: Strepsils lub coś w tym stylu 4. Leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe: Apap, stosować z umiarem jak boli (może z wyjątkiem bóli typu the day after) Pyralginum lub/i jakiś środek z paracetamolem, np. Coldrex.( to na gorączkę) Uwaga: nie stosować równolegle dwóch środków zawierających paracetamol!, np. przeciwbólowego i przeciwgorączkowego No-Spa ( na ból brzucha) lub inny, taki bardziej dla dziewczyn (chociaż, przy ciężkich problemach z kichami, nie jeden będzie dziękował że ma coś takiego pod ręką) 5. Zapalenie spojówek: Sulfacetamidum, (krople) stosować jak na ulotce 6. Uczulenia ( również przy ukąszeniach owadów): Zyrtec, 1x1 tabl. Calcium, 3x1 ( tabletki rozpuszczalne) 7. Katar, zatkany nos: Clarinase, 2x1 ( trochę chce się po tym pić, ale nie leje się z nosa i znacznie lepiej się oddycha, można trochę gorzej spać) Xylometazolin 0,05 (krople) 8. Coś na ukąszenia owadów: - Fenistil żel ( lub coś podobnego). Jeśli komary to OFF nie zaszkodzi.
Apteczka ratunkowa * Kamizelka ostrzegawcza (odblaskowa) - 1 szt. (bezpieczenswo ratowinika PRZEDE WSZYSTKIM! ) * Rękawiczki lateksowe niejałowe - 4 pary (j/w OBOWIAZKOWO. Nie foljowe bo te dobre sa do farbowania wlosow dla pan. Lateksowe sa pewne - w kazdych sytuacjach . Warto miec je pod reka w kieszeni kurtki w folijce) * Opaska dziana podtrzymująca (bandaż) 15 cm x 4 m - 1 szt. (pomocny do wszystkich dzalan medyczny a nawet do podwiazania kufra) * Opaska dziana podtrzymująca (bandaż) 10 cm x 4 m - 2 szt. * Opaska elastyczna (bandaż elastyczny) z zapinką 10 cm x 4 m - 2 szt. (Pomocny przy zwichnieciach, ranach ktore wymagaja ucisniecia, oraz w polaczeniu z mascia rozgrzewajaca) * Kompresy gazowe wyjałowione 5 x 5 cm (3 szt. w opakowaniu) - 2 opk. (takie to... na rane przyloz) * Kompresy gazowe wyjałowione 9 x 9 cm (3 szt. w opakowaniu) - 2 opk. ((j/w) * Maseczka do sztucznego oddychania usta-usta - 1 szt. (...nie zawsze trafia sie ladna poszkodowana.... W formie chustki foliowej z zaworkiem kierunkowym do przeplywu powietrza. Po szkoleniu bedziecie wiedzieli kiedy i jak jej uzywac) * Nożyczki ratownicze (do cięcia grubych materiałów) - 1 szt. (ewentualnie scyzoryk w podrecznym miejscu - bardziej uniwersalny ) * Agrafka - 2 szt. (niewielka - nie zaszkodzi) * Chusta trójkątna bawełniana - 1 szt. (moze byc - nie zaszkodzi ale pokaze wam myk, ze bez niej tez sie obejdzie) * Koc termoizolacyjny (folia NRC) - 1 szt. (Dwukolorowa srebrno-zlota folia. Warto miec! Nie tylko w sytuacjach wypadkowych. Zajmuje bardzo malo miejsca a ma wiele zastosowan) * Plaster z opatrunkiem (różne rozmiary) - 1 kpl. (zastosowanie uniwersalne szczegolnie na zadrapania i male rany) * Plaster bez opatrunku na rolce 2,5 cm x 5 m - 1 szt. (w razie braku izolacji elektrycznej mozna sie podratowac - i odwrotnie) * Gazik nasączony spirytusem (tzw. "Leko") - 3 szt. (pomocny przy oczyszczaniu ran, zadrapan, otarc, ukaszen itp. Zamiennik dla wody utlenionej. Nie zaszkodzi wiecej szt.)
Camping - Namiot - Mata samopompująca/karimata - Zestaw naprawczy do materaca samopompującego - Śpiwór - Czołówka/latarka - Kuchenka gazowa lub benzynowa (MSR, Primus itp.) - Części zapasowe do kuchenek - Ściereczka do naczyń i gąbka do mycia, mini płyn - Zapalniczki, zapałki, świeczka - Sztućce, noże, niezbędnik itp. - Menażka z uchwytem (rączką) - Mocny scyzoryk lub Multitool - Kubek metalowy, menażki - Butelki do wody, camelbag
Prowiant - Kawa instant, śmietanka w proszku, słodzik/cukier. Herbata - Zupki w proszku - Dania do zalewania wrzątkiem - Słodycze bezczekoladowe (na upały) orzeszki, suszone owoce... - Puszki (pasztet, rybki, konserwy mięsne itp.) - Kabanos/salami próżniowo pakowany - Przyprawy (solniczka)
Ciuchy motocyklowe - Kurtka i spodnie motocyklowe - Rękawiczki motocyklowe (letnie i zimowe) - Kask + kominiarka motocyklowa - Zbroja i inne protektory (kolana, łokcie, biodra)
Ciuchy osobiste - Skarpety 4x - Bielizna 3x (najlepiej syntetyczna, termalna) - Koszulka z długimi rękawami (najlepiej syntetyczna, termalna) - Kalesony (najlepiej syntetyczna, termalna) - T-shirt (3x) najlepiej syntetyczna, termalna, szybkoschnąca - Polar-golf 100 - Bluza polar lub windstopper - Szybkoschnące spodnie trekkingowe (odpinane nogawki) - Apaszka, chusta lub kapelusz przeciwsłoneczny
Obuwie - Buty motocyklowe - Buty „lekkie” - Klapki lub sandały (też pod prysznic)
Części i materiały - Dętki przód tył - Zapasowa opona przód/tył (zależnie od trasy) - Zestaw naprawczy do dętek - Wentyle, kapturki, klucz do wykręcania wentyli - Ogniwko łańcucha - Klamki linki gazu i kpl. naprawczy linek - Linka sprzęgła - Żarówki i bezpieczniki - Świece zapłonowe - Przewody elektryczne, konektory, taśma izolacyjna - Opaski zaciskowe elektryczne, różne rozmiary - Elektryczne/elektroniczne elementy ulegające awariom - Szeroka taśma zbrojona - Komplet zapasowych śrubek (różne rozmiary) - Klej epoksydowy (2 składnikowy) + kropelka - WD40, tubka smaru łożyskowego, tubka silikonu - Smarowanie łańcucha - Olej silnikowy na ew. dolewki - Rurka do paliwa - Filtr paliwa - Zapasowe pająki, troki i inne gumowe ekspandery - Zapasowe szprychy z nyplami - Łożyska do kół przód i tył - Kawałek papieru ściernego #240-480
Narzędzia - Łyżki do opon 3x - Pompa rowerowa/kompresor/naboje CO2 - Zestaw standardowych kluczy do motocykla - Imbusy i śrubokręty - Kombinerki i obcinaczki do kabli - Klucz do szprych - Niestandardowe narzędzia typowe do twojego modelu - Pilnik i piłka do metalu - Miernik elektroniczny (z nową baterią)
Dokumenty - Ważny paszport z ważnymi wizami + ksera - Dowód rejestracyjny pojazdu - Kilka zdjęć paszportowych - Pendrive ze skanami/zdjęciami dokumentów - Kasa, karty kredytowe - Ubezpieczenie swoje – indywidualne turystyczne - Ubezpieczenie motocykla OC do kraju docelowego - Carnet de Passage (jeśli wymagane) - Książeczka szczepień (jeśli wymagane) - Upoważnienia (jeśli wymagane) - Książka adresowa, telefoniczna, notatnik - Schemat instalacji elektrycznej motocykla - Instrukcję serwisową motocykla na Pendrive lub CD
Nawigacja - Mapy ogólne i szczegółowe papierowe - GPS z mapami lub trackami i waypointami - Przewodniki
Toaleta - Mydło w płynie - Ręcznik szybkoschnący - Maszynka do golenia - Pasta i szczoteczka do zębów - Szczotka do dłoni - Papier toaletowy - Chusteczki do nosa - Chusteczki typu pampers (duże paczki) - Szminka do ust, na upały nietopliwa - Kremy i filtry >50 - Krem typu Bepanthen (na odparzenia) - Uniwersalna zatyczka do wanny/umywalki (do prania) - Obcinacz do paznokci
Różne - Mini spray do czyszczenia kasku - Zapasowe kluczyki do motocykla - 2 pary okularów przeciwsłonecznych - Zestaw do szycia - Aparat fotograficzny + karty + druga bateria - Telefon komórkowy + ładowarka 12V - Zapasowe akumulatorki + ładowarka 12V - Worki na śmieci - Linka do holowania 5m - Gadżety na prezenty (słodycze, gumy, zapalniczki, kartki poczt.) - Sznurki, linki, paski, taśmy, troki (zapas do posiadanych) - Łańcuch, linka do zamykania motocykla, kurtek, kasków
Ostatnio zmieniony sobota, 10 marca 2012, 09:17 przez dudopl, łącznie zmieniany 2 razy.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
vpuzon
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: sobota, 10 marca 2012, 00:01 |
|
Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/puzon/
Yahoo Messenger: gg 9202803
|
|
Wtrącę tylko że paracetamol to dobry jest dla młodych organizmów dla 20+ radziłbym raczej preparaty na ibuprofenie a nie można łączyć paracetamolu z właśnie ibuprofenem a samego paracetamolu nie można przekraczać chyba 2000mg ( w zależności od stopnia lekomaństwa zażywającego i degeneracji wątroby). Smecta(smak wody ze słodką gliną,hehe) dostępna u nas skuteczna jest wszędzie prócz Afryki na tamte rejony do dostania na miejscu a dawka w zależności od sraczki (jak duża 2 saszetki na pół szklanki) można też ją dosypywać do jedzenia. Do działu apteczka dodałbym jeszcze preparaty magnezowe które zapobiegają skurczom mięśni a ostatnio odkryłem Diohespan max który zażywa się objawowo czyli jak już łapią skurcze (najlepiej z batonem proteinowym) a dodatkowo łagodzą dolegliwości związane z hemoroidami. Ogólnie gorączka- paracetamol, ból-ibuprofen, sraczka-smecta, wyczerpanie fizyczne-magnez, diohespan, a na kaca każdy wie co dla niego najlepsze :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Krzemien
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: sobota, 10 marca 2012, 00:10 |
|
Strona WWW: http://www.televisor.pl
|
|
Ta lista to chyba do iveco wchodzi a nie na motocykl :shock: :shock:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dudopl
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: sobota, 10 marca 2012, 00:36 |
|
|
|
Ja to czekam chwili kiedy ludzie nauczą się czytać uważnie posty. "Listę dostałem na wykładzie Padosa z forum czarnuchów jakiś czas temu. Może się przydać i można ją modyfikować pod swój wyjazd. " Pozdrawiam edit : mi się przydała. To nie znaczy, że 100% towaru woziłem ze sobą. Lista stworzona dla chętnych dla noclegów w hotelo-namiotach. Koloniami bym to nie nazwał :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Mirek Swirek
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: sobota, 10 marca 2012, 01:33 |
|
|
|
Pisząc Pados masz na myśli Podosa, czy też Pados to calkiem inna postać? ;)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Orzep
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: sobota, 10 marca 2012, 05:24 |
|
Strona WWW: http://teamleszcze.com
|
|
DudoPL bardzo dobrze zrobiona "robota" w kierunku advenczerowców!
Wyjadacze wiedzą co i jak...ale nie każdy jest wyjadaczem! Nadmienie tylko, że APTECZKĘ super opisal dr Ron, motocyklista-podróżnik, użytkownik kilku for tematycznych m.in. ADVRIDER w którymś numerze Moto Voyager'a... za jurysdykcji SAMBORa :wink:
Odnosnie samego pakowania, to Ja mam zwyczaj kilka tygodni przed wyjazdem składać wszystko co mi wpadnie do pustego łba w jednym miejscu! Składuję taką "góręNiezbędnychFantów" w rogu pokoju, a wtedy radość mojej Małżowiny jest... PoProstu jest!!! :) Nastepnie przed samym wyjazdem znoszę "OPAKOWANIA" i segreguję fanty wedle mozliwości owych opakowań *!!!
...stos "najpotrzebniejszych" rzeczy topnieje masakrycznie!!! :mrgreen: Więc WSKAZÓWKI podane w tym poście są TRAFNE, a segregacja należy do samego Podróżnika :wink:
POzdro Orzep p.s. DODATKOWO kopie dokumentów, map, śladówGPS, zawsze wysyłam na swoje adresy E-mail...dostęp na całym świecie, gdy potrzeba!
* kufry/torby/sakwy/foliaki
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kamilltee
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: sobota, 10 marca 2012, 08:37 |
|
Strona WWW: http://www.blok.excel.pl
|
|
Podos, Podos
ma ją nawet w podpisie na FAT :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dudopl
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: sobota, 10 marca 2012, 09:11 |
|
|
|
Oczywiście Podos. Za błąd przepraszam autora i twórcę listy :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
jacek_kotwica
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: sobota, 10 marca 2012, 10:24 |
|
|
|
Laczenie ibuprofenu i paracetamolu jest ok - stosuje sie naprzemiennie, kazdy trzy dawki dziennie. Co do dawek maksymalnych wszystko zalezy od masy - chlop 90kg spokojnie moze jesc 3g paracetamolu i do 1500mg ibuprofenu na dzien.
Wszystko powyzsze za zaleceniem lekarza + wielokrotnie stosowane na pacjencie :) bez skutkow ubocznych.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
vpuzon
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: sobota, 10 marca 2012, 10:33 |
|
Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/puzon/
Yahoo Messenger: gg 9202803
|
|
Naprzemiennie farmaceuta nawet doradzał ale nie łączenie np. ibuprofen popijany theraflu.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: sobota, 10 marca 2012, 22:34 |
|
|
|
Witam
Pomijając michę i łachy (co kto lubi/potrzebuje), pozostały szpej po drobnych modyfikacjach nie waży za wiele i da się go upakować w jakiś 1 kg/2ltr. Dla debiutantów to pomoc wielka.
pozdr rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
igrek
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: niedziela, 11 marca 2012, 08:52 |
|
|
Ekstra lista, są elementy o których nie widziałem. Dajmy na to spinka do łańcucha, mam łańcuch 525 znalazłem na allegro coś takiego http://allegro.pl/zapinka-spinka-lancuc ... 16089.htmlCzy w razie zerwania łańcucha jestem w stanie założyć taką spinkę sam za pomocą kombinerek ? i dokładnie jak to się robi tj gdzie ta blaszka w którą stronę itd ?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Marta74
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: niedziela, 11 marca 2012, 08:59 |
|
|
jacek_kotwica pisze: Laczenie ibuprofenu i paracetamolu jest ok - stosuje sie naprzemiennie, kazdy trzy dawki dziennie. Co do dawek maksymalnych wszystko zalezy od masy - chlop 90kg spokojnie moze jesc 3g paracetamolu i do 1500mg ibuprofenu na dzien.
Wszystko powyzsze za zaleceniem lekarza + wielokrotnie stosowane na pacjencie :) bez skutkow ubocznych. Jak najbardziej te dwa leki się uzupełniają- są to dwie różne grupy chemiczne. Natomiast radziłąbym czytać uważnie czasem ulotki bo paracetamol występuje pod różnymi nazwami- apap, panadol, w połączeniu z kofeiną itp. Przedawkować niestety czasem można a to już kicha- niestety uszkodzenie wątroby. Można spokojnie z 3 do maxymalnie 4g paracetamolu na dobę. Większej dawki już nie wolno. Z PZDR z dyżuru
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Pretor
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: niedziela, 11 marca 2012, 09:28 |
|
Strona WWW: http://www.motochallenge.pl
Yahoo Messenger: SKYPE pretor_72
|
igrek pisze: Ekstra lista, są elementy o których nie widziałem. Dajmy na to spinka do łańcucha, mam łańcuch 525 znalazłem na allegro coś takiego http://allegro.pl/zapinka-spinka-lancuc ... 16089.htmlCzy w razie zerwania łańcucha jestem w stanie założyć taką spinkę sam za pomocą kombinerek ? i dokładnie jak to się robi tj gdzie ta blaszka w którą stronę itd ? Zapewne będzie to bardzo przydatne. Jednak wcześniej problemem może być wydłubanie pękniętego ogniwa. Tutaj same kombinerki mogą nie wystarczyć. Oprócz oznaczenia 525 ważne jest dalsze np. Vx czy zvmx . To oznacza model łańcucha w danym typie. Różnić się mogą np. grupości trzpieni itp. Jeśli chodzi o DIDa to mogę pomóc.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kamilltee
|
Tytuł: Re: Lista ekwipunku na Twoją motocyklową wyprawę (3000 do 10 Post: niedziela, 11 marca 2012, 09:41 |
|
Strona WWW: http://www.blok.excel.pl
|
też się nad tym zastanawiałem, mam 525 zvmx2 zakuwany... nie powinien trzasnąć, ale jeśli tak to co ? mam zapasowe ogniwka, ale mam wozić brzeszczot? laser? żeby go przygotować do zapięcia ? :) wiem wiem - łańcuch w zęby i pojechać do najbiższego "Miszy", "Mohameta", "mańka" co ma flexa :) ale ktoś może ma lepszy pomysł ? lista fajna = każdy modyfikuje pod siebie, ale jako baza jest bdb przy okazji: zdjęcie podosa przed sławną wyprawą... więc ostrożnie z zabieranie wszystkiego https://lh6.googleusercontent.com/-7A70 ... G_3273.JPG
|
|
| Na górę |
Offline |
 |