Dzisiaj jest poniedziałek, 7 września 2026, 05:42

Autor Wiadomość
 Tytuł: [S] Suzuki DR 600S ADV
Początkujący

Do sprzedania SUZUKI DR 600 S, rok produkcji 1988, przebieg 70 tys. km (100% oryginalny), w moich rękach od 6 lat, Kupiłem z przebiegiem 36 tys.km (przebieg w trakcie późniejszych wizyt w serwisie został również potwierdzony jako oryginalny). Silnik nigdy nie rozbierany ani nie grzebany. Przez te lata regularnie serwisowany i doposażany pod kątem dłuższych wycieczek polno/szutrowo/asfaltowych. Podczas wizyt w serwisie potwierdzony idealny stan głowicy i wałków. Motocykl serwisowałem przez te lata w lubelskim serwisie Moto-GP, gdzie jest do wglądu pełna historia serwisowa (poniżej trochę informacji z historii serwisowej). Proste rutynowe czynności wykonywane samodzielnie. Co 6 tys. zmieniany olej (+filtr), czyszczony i nasączany filtr powietrza, sprawdzane zawory, naciągany łańcuszek balancera. Co roku, po zakończeniu sezonu rozbierane tylne zawieszenie, wszystko czyszczone, smarowane smarem i składane z powrotem. Każda śrubka dokręcana dynamometrykiem. Motocykl nigdy mnie nie zawiódł – zawsze wracałem na kołach. Motocykl nie był katowany w terenie, tylko wyjazdy terenowo-krajoznawcze. Ze względu na klasę dróg po których się poruszałem oraz ze względu na skrócone przełożenie nie przekraczana prędkość 80 km/h (przy tej prędkości silnik i kierowca czuli się najlepiej :) ). Badanie techniczne ważne do 07.2015, ubezpieczenie ważne do 05.2015.

Motocykl posiada następujące extrasy:
- kierunkowskazy LED,
- tylna lampa LED,
- handbary z aluminiową szyną,
- przednia szyba – dorabiana na zamówienie w firmie LOSTER (mocowanie home made),
- akcesoryjna kierownica (podwyższona i poszerzona) Tomaselli,
- gniazdo zapalniczki do nawigacji,
- motooiler (V-oila z eletronicznym sterownikiem),
- stelaże na sakwy/plecaki/kufry (home made),
- dedykowane sakwo/plecaki boczne (home made – zrobione z plecaków wojskowych, plecy i podłoga wzmocnione, dorobione mocowania do stelaży),
- stelaż na bagażnik na rolbag, namiot, itp. (home made),
- przedni przewód hamulcowy w stalowym oplocie,
- akcesoryjna zębatka tył 47z,
- pompa hamulcowa przód + klamka od Freewinda,
- manetki Progrip 788,
- osłony przednich lag Progrip,
- przednia opona Haidenau K60 (5 mm bieżnika na środku),
- tylna opona Continental TKC80 (5 mm bieżnika na środku),
- tydzień przed sprzedażą założona nowa zębatka przód (standard 16z),
- przednie zawieszenie lekko utwardzone poprzez dodanie podkładek pod sprężyny,
- do motocykla dodaję oryginalne podnóżki pasażera (aktualnie są zdjęte ze względu na mocowanie stelaży.

Trochę o historii serwisowania:
- pełna dokumentacja serwisowania za ostatnie 6 lat w lubelskim serwisie Moto-GP, robione były tam rzeczy, których nie miałem czasu/ochoty/umiejętności robić sam,
- suma wszystkich faktur za serwis z tego okresu to ok. 3 500 zł, łącznie wydatków pewnie dużo więcej, bo rzeczy typu oleje, opony, klocki, świece, akumulator, zestawy napędowe robiłem sam,
W tym czasie wymienione:
- wszystkie łożyska w kołach przód i tył (dwa razy),
- łożyska główki ramy,
- uszczelniacze przedniego zawieszenia,
- łańcuch rozrządu (DID) – w serwisie powiedzieli, że można by wymienić bo niedługo kończy się regulacja więc został wymieniony,
- w zeszłym roku wymienione sprzęgło komplet (EBS/Lukas),

Wady:
- w zeszłym roku podczas zsiadania rozdarłem siedzenie, zostało naprawione w zakładzie, a właściwie zacerowane. Nie chciałem robić pełnej wymiany obszycia, bo w planach miałem modyfikację siedzenia na bardziej turystyczne. W niczym to nie przeszkadza, naprawa zrobiona fachowo podklejone i zaszyte. Być może ktoś będzie cierpiał estetycznie, ja nie miałem takich dylematów,
- w trakcie użytkowania zgodnie z przeznaczeniem nabawił się małej wgniotki w zbiorniku. Wgniotka została podczyszczona i zasprajowana na czarno,
- minimalne sączenie się oleju z mechanizmu dekompresatora w pokrywie głowicy. Prawdopodobnie jest to kwestia wymiany uszczelniaczy na ośce dekompresatora. Nie jestem estetą więc mi to nie przeszkadzało.

Cena za motocykl ze wszystkimi dodatkami - 4 500 zł.

Możliwa sprzedaż w wersji bez szyby, motoilera, stelaży bocznych, sakwo-plecaków, stelaża na bagażnik tylny – cena – 4 000 zł

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Więcej zdjęć >>tutaj<<

Kontakt: speed77 [małpa] poczta onet pl