Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 07:32

Autor Wiadomość
 Tytuł: Leśniczy
Takiemu nie podskoczysz!

Wybrałem się dziś na przejażdżkę po okolicy i w trakcie popijania herbatki z termosu, podjeżdża leśniczy uaz-em i mówi że po lesie nie wolno jeździć. Wdałem się w dyskusje, że nie przyjechałem tu siać zniszczenie i pokazuje mu to:
[ img ]
I mówię że to nie motocykliści wycieli drzewa. On na to że przepisy,przepisy...
Rozmowa była sympatyczna i ze wzajemnym zrozumieniem. A jak w waszych okolicach wygląda sytuacja jeżdżenia "tam gdzie niewolno"? Szczególnie interesuje mnie jak to jest u kolegów z poza Polski.
Pozdr.
[ img ]

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

Powiem Ci że bywa jeszcze ciekawiej, nam leśniczy nie pozwala jeździć konno (!) po leśnych drogach, bo, i to mnie rozwaliło najbardziej, wg niego "konie są nieekologiczne" :lol:

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://GregorTravel.com
Te tematy akurat mocno poruszam na forum atv. Walki są nieugięte. Dochodzi nawet ni raz do szarpaniny.

Mam ich wszystkich gdzies. Jeżdżę po bagnach błotach i miejscach które tak naprawdę ciężko bardziej rozwalić. W jak leśniczy na lewo sprzedaje drzewo, albo działki w lesie są sprzedawane za łapowki... ech szkoda gadac

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

Strona WWW: http://www.pixellman.smugmug.com/Motorcycles
A jak to wyglada zagranica.???..Na przykladzie prowincji Ontario..Duzo lasow jest prywatnych lub pod wlasnoscia parkow ..ale wiele z nich ma specialne trasy dla ATV..i te najczesciej sa uzywane tez przez motocyklistow off-road..W ololicy Eliot Lake..jest 350 km specialnych tras przez bloto ..rzeki ..strumienie itd..Ogolnie w Canadzie jest gdzie jezdzic.:-)))
pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://GregorTravel.com
beemer pisze:
A jak to wyglada zagranica.???..Na przykladzie prowincji Ontario..Duzo lasow jest prywatnych lub pod wlasnoscia parkow ..ale wiele z nich ma specialne trasy dla ATV..i te najczesciej sa uzywane tez przez motocyklistow off-road..W ololicy Eliot Lake..jest 350 km specialnych tras przez bloto ..rzeki ..strumienie itd..Ogolnie w Canadzie jest gdzie jezdzic.:-)))
pozdrawiam

Generalnie w cywilizowanych krajach jest tak, że jak wjedziesz pod zakaz to cie z helikoptera zestrzelą, ale w zamian masz 350 km tras.

U nas udaje się, że problem nie istnieje, że quadowcy i crossowcy to kilka osób i tyko się ich gania. Precz z komuną... kur 8)

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

Strona WWW: http://www.pixellman.smugmug.com/Motorcycles
Gregor..spokojnie..zmieni sie i to ..potrzeba tylko czasu ..

Tytuł:
Aktywny

Strona WWW: http://www.flickr.com/photos/qrczaq/sets/
W Szwajcarii mozna wszystko. Tylko to drogo kosztuje!

Tesknie za ordynarnym mazowieckimi poligonami. Ale strzelam, ze je tez nidlugo zamkna!

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

W Niemczech nawet na polne drogi jest zakaz wjazdu (poza ciągnikami rolniczymi). Taki Ordnung że nie spotkacie kombajna w czasie żniw jadącego po publicznej drodze z nie zdemontowanym tym czymś ostrym.

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

Gregor. Rozumiem twoje oburzenie. Na każdy mój argument np. jak ciężki sprzęt przyjeżdża do lasu i robi demolkę w porównaniu z moto odpowiedź jest zawsze jedna: nie wolno. (precz z komuną). Mógłbym zrozumieć że chronione są jakieś gatunki zwierząt, ale śmiem wątpić w ich wiedzę co do np. okresów lęgowych.
Miesiąc temu też miałem spotkanie z leśniczymi. Po dłuższej rozmowie powiedzieli że jak chcemy jeździć to wypada zameldować w nadleśnictwie, nie będą robić problemów. Ale zajechali mi drogę jak bym bank obrobił. Się cieszyli dopóki im nie uświadomiłem że gdybym chciał to by mnie nie zatrzymali. W każdym razie pościgać się nie chcieli. Skarżyli się właśnie na crosowców że jeżdżą gdzie popadnie. Młode chłopaki zresztą.
Chętnie się podpiszę pod jakąś inicjatywą w sprawie dialogu z Lasami Państwowymi jeśli takowa istnieje. A może czas założyć... bo się spokojnie w lesie skupiać się nie można. :evil: