Dzisiaj jest wtorek, 1 września 2026, 20:52

Autor Wiadomość
 Tytuł: Paliwo
Honorowy bajkopisarz

Panie i Panowie temat był wałkowany już wiele razy, ale mam tutaj ciekawy filmik na który trafiłem przez przypadek w sieci.

http://www.youtube.com/watch?v=La4IJnQE ... re=related

Co sądzicie?

Tytuł: Re: Paliwo
Początkujący

Na dwoje babka wróżyła. Może myje, a może to magia kina. :)

Jak dla mnie to trzeba dbać o motocykl, a nie tylko lać paliwo jak wskakuje rezerwa. Tylko tyle i aż tyle.

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://mazby.cba.pl
Potęga reklamy.
Najbardziej to mi się podoba to określenie "zwykłe paliwo" , które stawia BP jako NIEzwykłe.
Ktokolwiek cokolwiek czytało o pracy boksera uśmieje się s tego filmu. Podawanie rożnego paliwa na cylindry spowoduje desynchronizację pracy i w jednym z cylindrów będzie niedopalenie paliwa. Tak więc nie trzeba BP super paliwa , by narobić nagaru. Bardziej do mnie przemawiaja porównania osiągów na zadanym odcinku... ale tu jest ryzyko, że ... nie namiesza się w głowie klientom.

Honorowy bajkopisarz

Czytałem gdzieś, że tylko BP, Shell i Neste mają swoje paliwa. Reszta ma ponoć to samo paliwo z Rosji.

Niestety nie mamy kontroli nad tym co dolewają poszczególni franczyzobiorcy i właściciele stacji benzynowych. Wiem, ze waha bywa żeniona i to dość częste zjawisko w Polsce. Osobiście tankowałem i tankuję na BP, ale raczej na stacjach autoryzowanych a nie Partnerskich.

Oczwysicie zdjaję sobie sprawę z tego, że ten film reklamowy to ściema, ale wolę lać do moto paliwo raczej z pewnego źródła :)

Takiemu nie podskoczysz!

BP Shell kupują paliwo od Orlenu, dodają tylko dodatki (np Shell V-Power) także nie wierzcie w bajki..........

Bajkopisarz forumowy

Dopra pewny jesteś co do Shella?

Początkujący

Witam, Informuje, iż wszystkie koncerny paliwowe kupują w Polsce paliwo praktycznie z jednego źródła. Zmiany w składzie paliwa dokonywane są na poprzez wzbogacenie, wprowadzenie dodatków paliwowych. Reszta to marketing.

Początkujący

Jako uzupełnienie cyctat Użytkownika Speco "Każde paliwo jaki kupujemy na stacjach pochodzi z polskich rafinerii. Wszystkie marki paliwowe (np. BP, Shell, Stad Oil) zaopatrują się u nich w paliwo, dostają paliwo tej samej jakości. To jakiej jakości jest paliwo na stacjach benzynowych (gdy tankujemy) zależy od tego ile i czy w ogóle dane marki dolewają uszlachetniaczy broń Boże inne specyfiki:/ a niestety tak się zdarza w Polsce.

Wyżej wymienione marki paliwowe walczą o konkurencję stosując różne metody reklamy i sprzedaży. Ostatnio widać w internecie, na bilbordach miast, czy w telewizji reklamę Stad Oil pt. Nowy uszlachetniony Disel Gold, złoty standard wśród paliw" pewnie większość kojarzy.

Olej napędowy który zakupili od rafinerii został uszlachetniony dodatkiem do paliwa ( to jest prawda). Ich świetna ogólnopolska reklama na pewno zaowocuje. Prawda jest taka, że Jan kowalski nie wie o tym że ten dodatek do paliwa może sam kupić i sam dolewać oszczędzając kasę.

U nich za tego uszlachetnionego... zapłacisz kilkanaście groszy więcej a gdyby sam sobie go kupił to zapłacił by około 3 grosze na litrze oleju napędowego (zależy to od tego jaką pojemność uszlachetniacza Janek kupi). Tak samo się to ma do paliw Shella."

Święta racja...

Takiemu nie podskoczysz!

Arek pisze:
Dopra pewny jesteś co do Shella?

2009-12-30 16:23
PKN Orlen ma umowę z Shell Polska

PKN Orlen ma umowę z Shell Polska
fot: Money.pl/Anna Kraszkiewicz
PKN Orlen zawarł roczną umowę z Shell Polska na sprzedaż benzyny i oleju napędowego, poinformowała spółka w komunikacie. Szacunkowa wartość netto umowy to 3,175 mld zł.

- Na podstawie umowy PKN Orlen będzie sprzedawał spółce SHELL Polska benzynę i olej napędowy w okresie od 1 stycznia 2010 do 31 grudnia 2010 roku - czytamy w komunikacie.

Bajkopisarz forumowy

hmm
ale różnica w jakości jakaś jest mimo wszystko
widzę to po aucie przy odpalaniu szczególnie zimą
jak jest po ON z shell i np. BP

KAT wszystko łyka :)

Zadomowiony

Arek pisze:
hmm

Wiele lat temu ,gdy w Polsce trudno bylo dostac markowe piwo a w sklepach byly tylko lokalne popluczyny :D ,dla zgrywy wlalismy owe popluczyny do butelki po chyba czeskim piwie i udajac ze dopiero otwarte poczestowalismy kolege ktory byl niemal mieszkancem lokalnego sklepu monopolowego....ten wzial tegiego lyka i z mina znawcy powiedzial -oooo to to jest piwko ! :D
Mysle ,ze podobna zasada psychologiczna dziala na stacjach paliw zachodnich marek :wink:

Honorowy bajkopisarz

Nie chcę was demoralizować , ale czy to szel . czy orlen , czy bp , czy stacja u józka , wszyscy leją do beczek z tego samego węża w rafinerii . Nie ma wydzielonych stanowisk dla firmowych bardziej i tych do bani , a kontrole jakości paliwa , to żart i pic na wodę , skoro wszyscy żreją z tej samej michy .

Bajkopisarz forumowy

greko pisze:
Arek pisze:
hmm

Wiele lat temu ,gdy w Polsce trudno bylo dostac markowe piwo a w sklepach byly tylko lokalne popluczyny :D ,dla zgrywy wlalismy owe popluczyny do butelki po chyba czeskim piwie i udajac ze dopiero otwarte poczestowalismy kolege ktory byl niemal mieszkancem lokalnego sklepu monopolowego....ten wzial tegiego lyka i z mina znawcy powiedzial -oooo to to jest piwko ! :D
Mysle ,ze podobna zasada psychologiczna dziala na stacjach paliw zachodnich marek :wink:

no i tu Cię zdziwię - mylisz się kolego
kilka razy testowałem tankując na różnych stacjach efekt ten sam za każdym razem
czy zimą czy latem
może i to jest kwestia samych dodatków tego nie wiem
mnie interesuje efekt
a efekt po paliwie z BP czy orlen przynajmniej u mnie jest taki
że odpalając auto jest chmura dymu jak z zetora
po shellu dymu nie ma lub jest malutki - typowy dla diesla
silnik równiej zimny chodzi
więc coś chyba się jednak różnią

Ostatnio zmieniony czwartek, 13 maja 2010, 18:25 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.

Takiemu nie podskoczysz!

Niekoniecznie to co wlewa cysterna lejesz później do baku. Ostatnim ogniwem o tym decudujacym jest właściciel stacji.

Honorowy bajkopisarz

Arek pisze:
greko pisze:
Arek pisze:
hmm

no i tu Cię zdziwię - mylisz się kolego
kilka razy testowałem tankując na różnych stacjach efekt ten sam za każdym razem
czy zimą czy latem
może i to jest kwestia samych dodatków tego nie wiem
mnie interesuje efekt
a efekt po paliwie z BP czy orlen przynajmniej u mnie jest taki
że odpalając auto jest chmura dymu jak z zetora
po shellu dymu nie ma lub jest malutki - typowy dla diesla
silnik równiej zimny chodzi
więc coś chyba się jednak różnią

W moim bliskim sąsiedztwie znajduje się firma - TERMINAL PALIW - spółka należąca do ORLENU, która zaopatruje stacje paliw na podkarpaciu. Zaopatrują ORLEN, SHELLA, STATOIL i nie wiem co jeszcze. Pracuje w tej firmie mój kolega i tak naprawdę wszyscy leją z tej samej beczki - róznica jest tylko czy jest to tzw. ZWYKŁE PALIWO lub VERVA, VPOWER czy ULTIMATE - czyli paliwo z dodatkami uszlachetniającymi. Firma ma swoje cysterny z logo ORLEN, kilka lat temu musieli kupić specjalnie cysterny CZYSTE, bez logo, żeby nie było sytuacji, że klienci na stacji np. SHELL zobaczą cysternę z logo ORLEN - marketing i tyle.
Róznica w paliwie tzw. ZWYKŁYM a tym trochę lepszym (np. VERVA, VPOWER, ULTIMATE) jest zauważalna nawet dla laika - silnik ciszej pracuje, równiej, mniej dymi.

Reasumując - ja kupuję paliwo przeważnie na stacjach ORLENU i przeważnie VERVĘ, ewentualnie na innych ''MARKOWYCH'' stacjach - a na ORLENIE dlatego, że jest ich najwięcej - na dużych dobrych stacjach mają lepszy system kontroli paliwa niż u pana Józka, który bierze paliwo nie wiadomo skąd, dolewa do zbiornika trochę oleju opałowego itd.

A jeszcze jedna rzecz mi sie przypomniała - ostatnio kupiłem benzynę do KARCHERA z silnikiem HONDY u pana Józka bo miałem najbliżej - zalałem i był problem - maszyna nie chciała chodzić, prychała, szarpała obrotami, jak uruchamiałem pompę to nie było mocy i silnik gasł. Pojechałem na stację z dobrym paliwem, zalałem i dalej było to samo, pomogło dopiero zlanie paliwa z gażnika (jest taka śrubka na dole) - na 100% była w tym paliwie woda albo jakiś inny USZLACHETNIACZ.

Tyle w tym temacie