Dzisiaj jest wtorek, 1 września 2026, 12:18

Autor Wiadomość
 Tytuł: km / dzien
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.televisor.pl
Tak sobie czytam wasze relacje z wypraw od dluzszego czasu i sie zastanawiam jak rozdzielacie sobie dni podczas takich wyjazdow. Czy zakladacie ze jedziecie pol dnia a pol dnia zwiedzanie ? Duza czesc z was robi calkiem duze dystanse w ciagu jednego dnia - ponad 600 km. To jest przynajmniej 8h jazdy po drogach a po bezdrozach to juz dla mnie nieosiagalne. Tak sie zastanawiam czy tak pedzac bezustannie caly dzien macie czas na faktyczne zwiedzenie okolic przez ktore przejezdzacie.
Sam sie ostatnio zlapalem na tym ze planujac swoj pierwszy wiekszy wyjazd w przyszlym roku - skandynawia na 2 tygodnie to w kolejnych wersjach wyjazdu km dziennie jest coraz wiecej i wiecej. bo chce sie zachaczyc o wieksza ilosc miejsc a czas z gumy nie jest.
Zastanwiam sie tylko kiedy jest ta granica po przekroczeniu ktorej czlowiek juz w domu stwierdza ze zobaczyl glownie asfalt na trasie :)

Tytuł: Re: km / dzien
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://malachowski-studio.pl
Jeśli to są asfalty i lekkie szutry, to myślę, że 300 - 400 km na dzień to max, jeśli chcesz coś jeszcze obejrzeć. Sprawdzone wielokrotnie. Czasami "dzida, dzida" nie ma sensu, bo jedziesz jak koń z klapkami na oczach :mrgreen:

Poeta forumowy

Jeśli planujesz Skandynawię i chcesz cos zobaczyć, to nie powinieneś planować więcej niż 300km na dzień. Przepisy ruchu drogowego są mocno restrykcyjne, lokelasi ich mocno przestrzegają a Ty jeśli nie chesz stracić prawka będziesz się musiał do nich dostosować :). Nie wspomne już o widokach :), non stop chcesz się zatrzymać by zrobić jakieś zdjęcia.

Pozdrawiam

Prozaik forumowy

a ja się nie zgodzę - ja jadę głównie po to aby się na takiej wycieczce najeździć a zwiedzić przy okazji -
zwiedzanie w celu zaliczenia największej ilości miejsc dla mnie to takie nudne bo tylko zaliczam - tak jak na wycieczkach objazdowych - aby więcej - to nie dla mnie

nie lubię się zatrzymywać co pół godziny tylko dlatego, że to nowy np. fjord, który wygląda jak dziesiątki poprzednich - też ładny ale po co tyle samo zdjęć ?

wg mnie po asfaltach samemu to dziennie 600 spokojnie się daje radę a że ja w trasie mało śpię to czasami dochodzę do ponad 1000 - max to 1 280 ale to już przegięcie było

ps. im więcej motków tym wolniej ale pewno o tym każdy wie ;)

Site Admin

Strona WWW: http://www.holan.pl
Krzemien jak chcesz duzo nawinac dziennie po Skandynawii przerzuc sie na jazdy nocne,
"zero" policji i wszyscy chyba o tym wiedza bo w tak restrykcyjnym moto państwie w nocy wyjezdzaja na drogi pojazdy jakich bys sie tam nigdy nie spodziewal a na R1-kach 140km/h to minimum
mi sie udalo wykroic przebiegi dzienne ok. 1000km (7 dni / 8500km ale z dojazdem i powrotem przez Niemcy i Danię) ale po pierwszym mandacie przeszedlem na jazde wieczorno-nocną ;) (i tak było jasno)
technika: jazda rozpoczynala sie jak sie wyspalem po nocy, pierwsze godziny przepisowo tak do ok. 18-tej a pozniej coraz szybciej

Honorowy bajkopisarz

Tylko pozostaje jeszcze być mega czujnym przy takiej nocnej jeździe - znajomy taki nocny styl jazdy preferował (prowadził jakieś interesy w skandynawii) i zapieprzając nocą prawie nową celicą wbił się w łosia :shock: Jak zdjęcia auta pokazał, to się dziwiłem jak z tego wyszedł - i tak trochę poleżał w szpitalu. Mówił, że do wyboru miał albo łosia albo wielki głaz, a i tam pewnie nie zdążyłby zareagować. Ostatecznie zaliczył i łosia i głaz.
Ja jak siedziałem w Szwecji to nikt mnie nie ostrzegł przed wielkimi mandatami i nabijaliśmy się z tubylców, że ciężką S80 wlecze się 70 na prostej, szerokiej i długiej jak okiem sięgnąć drodze, skoro można spokojnie jechać 140 i więcej :? Nazwać to można tylko szczęściem głupiego, że przez 3 miesiące ani mnie ani moich znajomych nie skroił żaden policmajster. Po przyjeździe do PL akurat puścili jakiś program o Szwecji i zbladłem jak usłyszałem kwoty mandatów :?
Samemu raczej bym się na Skandynawię nocą nie puścił z jednego głównego powodu - szkoda widoków.

Bajkopisarz forumowy

W te wakacje na tygodniowej trasie z małżonką wychodziło nam 550km/dzień. Zwiedzanie w wymiarze niewielkim lecz wystarczającym. Pół dnia zmarnowane na awarię opony zaniżyło średnią. Lecz takie niespodzianki też trzeba wliczać.

Sum: z tego co piszesz to by nam się chyba dobrze jeździło. Podobna filozofia drogi. No muszę w końcu się wybrać do 'dawnego województwa'.. :mrgreen:

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.televisor.pl
Nocki odpadaja, jakos mnie mieczy jezdzenie po ciemku no i nie widac okolicy co jest dla mnie dużym minusem bow sumie po to sie jedzie. Mysle ze narazie bezpiecznie bedzie usawic sie na 400-500km dziennie + ewnetualne sporatdyczne sprinty - 2 tygodnie mało czasu a narazie wychodzi mi okolo 7000 km w przyblizeniu.

Prozaik forumowy

Devris pisze:
Sum: z tego co piszesz to by nam się chyba dobrze jeździło. Podobna filozofia drogi. No muszę w końcu się wybrać do 'dawnego województwa'.. :mrgreen:

zapraszam :)

Aktywny

A co sądzicie o tym :Supraśl-Jelenia Góra ( z pomyleniem drogi 780 km),od Wa-wy deszcz,cz-350,z kumplem za plecami,ekwipunek:pól namiotu,30 l wachy,dwa śpiworki,24 wrzesień 1987,od 6 rano do 19 wieczór z dwoma przerwami na tankowanie.....

Takiemu nie podskoczysz!

Strona WWW: http://www.motochallenge.pl
Yahoo Messenger: SKYPE pretor_72
Krzemien pisze:
Nocki odpadaja, jakos mnie mieczy jezdzenie po ciemku no i nie widac okolicy co jest dla mnie dużym minusem bow sumie po to sie jedzie. Mysle ze narazie bezpiecznie bedzie usawic sie na 400-500km dziennie + ewnetualne sporatdyczne sprinty - 2 tygodnie mało czasu a narazie wychodzi mi okolo 7000 km w przyblizeniu.

Krzemień masz takie założenia jak ja:) Ogólnie załóż sobie cele a co będzie to zobaczysz. Życie i przygoda ułoży Ci plan podróży. Ja zawsze zakładam, że może się zdarzyć, że trafię na niebiańską plażę pełną syren i co wtedy? Bo ja to bym tak z tydzień tam poleżał:) :lol:
Nie ma co się napinać.

Zadomowiony

ogólny plan można zrobić..........a potem go korygowac :mrgreen:
w tym roku jechałem na korsyke i to byl cel .......więc krakow - livorno zrobiłem jednym strzałem.....
ps.1
a propos skandynawii
rok temu.......7500km/13 dni.......... ani jednej policji :oops:
szkoda skandynawii na jazde po zmroku.........a raczej w szarówce......
ps 2
z żoną nie należy jeżdzic dłuzęj niż od rana do 16-17 :lol:
ps 3
w wysokich górach po 17 00 jest dużo miejsc zacienionych,co nieco psuje radośc z widoków....