| Autor |
Wiadomość |
|
Fawinyl
|
Tytuł: Jazda na azymut Post: wtorek, 13 września 2011, 16:37 |
|
|
Witam. Przygotowuje się do udziału w MTRALLY Zakupiłem roadbook i metromierz. Z tego co sie orientuje występują elementy jazdy na azymut, lecz nie mam bladego pojęcia jak określać azymut i jak go odczytywać z roadbooka. Czy jest ktoś na forum kto umiałby mi to wytłumaczyc, wskazać przyrząd na podstawie którego wyznacza się dany azymut?? [ img ]Uploaded with ImageShack.usNa załączonym zdjęciu widać część trasy jak się domyślam polecenia są w azymutach, lecz w drugiej kolumnie są podane odległości między punktami. Dlaczego te wartości nie są rosnące tylko raz rosną raz maleją, przecież dystans pokonywany na podstawie roadbooka powinien się zwiększać.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kamilltee
|
Tytuł: Re: Jazda na azymut Post: wtorek, 13 września 2011, 18:53 |
|
Strona WWW: http://www.blok.excel.pl
|
na rajdach amatorskich zerujesz metromierz: - jedna kolumna podaje przebieg total (rośnie) - druga podaje odległość do kolejnego punktu (wartości różne - wg mnie to własnie te) azymut jak wiadomo to kąt pomiędzy północą a kierunkiem marszu :) wg http://www.atvpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=13732"... taśmy z materiałem nawigacyjnym podającym następujące informacje: - odległość od poprzedniej kratki (przeszkody, skrzyżowania) + często podawany dystans całkowity pokonany od startu, - kierunek z którego nadjeżdżasz + kierunek dalszej jazdy/skrętu - opis topograficzny (skrzyżowanie, woda, rów, górka) ważny zwłaszcza w momencie zaistnienia błędu w odległości, bo po topografii można się zorientować gdzie dalej jechać - miejsce na UWAGI od organizatora ( np. bardzo modny podczas ostatniego rajdu w Lubiechowej, zwrot: "W krzaki" ), opis charakterystycznych pkt., azymut zgodnie z którym powinniśmy się poruszać itd."
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
macalik
|
Tytuł: Re: Jazda na azymut Post: wtorek, 13 września 2011, 21:03 |
|
|
Witam, do jazdy na azymut potrzebny jest Ci kompas (i to nie jest żart) albo GPS z kompasem elektronicznym. Z danej kratki jedziesz podanym kursem podaną odległość. Często organizator wyjaśnia czy jest to rzeczywiście jazda dokładnie po kresce kursowej (są wtedy ukryte często Check Pointy- CP) czy może drogami ale, żeby jak najbliżej trzymać się podanego kursu. I właśnie na ostatnim rajdzie Drezno-Wrocław organizator podczas jednego z odcinków wyznaczył ponad 10km azymut z czego ostatnie 5,5 km trzeba było jechać dokładnie po kresce kursowej (wszystko było napisane w roadbooku włącznie z informacją, że mogą być ukryte CP). No i rzeczywiście tak było - znalazłem 3 CP ki (za ominięcie każdego wg regulaminu 2h kary), gdzie czołówka, jak krecik i inni znaleźli po jednym albo wcale. Jak się okazało wszystkie CP ki znalazło bodajże 5 % uczestników. Tutaj więcej informacji: http://www.atvpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=33&t=35839&start=180Żeby oczywiście nie skrzywdzić WIĘKSZOŚCI (i nie stracić przyszłorocznych klientów) organizator odwołał końcówkę etapu i WIĘKSZOŚĆ nie dostała kary. Jak masz więcej pytań to dzwoń do mnie, numer podam na priva. Pozdrawiam, Marcin
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
danek-dr
|
Tytuł: Re: Jazda na azymut Post: wtorek, 13 września 2011, 22:29 |
|
|
|
A byliśmy z Macalikiem w niedzielę na drawsku. Szkoda żeśmy się nie zdzwonili. Byłoby o czym pogadać.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kamilltee
|
Tytuł: Re: Jazda na azymut Post: środa, 14 września 2011, 09:42 |
|
Strona WWW: http://www.blok.excel.pl
|
w podanym linku jest zdj które dużo tłłumaczy [ img ]
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Dominik
|
Tytuł: Re: Jazda na azymut Post: środa, 14 września 2011, 17:46 |
|
|
|
Jest tez tak ze kurs podany jest jako kierunek jazdy w daneym miejscu -krakce- roadbooka. potem czesto wpada sie na jakas droge. na pustyni bez tego trudno zwlaszcza gdy opis to "w prawo ku rs 290 off road"
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Fawinyl
|
Tytuł: Re: Jazda na azymut Post: czwartek, 15 września 2011, 16:35 |
|
|
|
Bardzo dziekuje wszystkim za pomoc. Myśle, że teraz powinienem sobie poradzic.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
macalik
|
Tytuł: Re: Jazda na azymut Post: środa, 28 września 2011, 22:43 |
|
|
Fawinyl pisze: Witam. Przygotowuje się do udziału w MTRALLY
Witam, jak przygotowania do rajdu?? W jakiej klasie będziesz brał udział?? Jesteś już na liście zgłoszeń??
|
|
| Na górę |
Offline |
 |