Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 15:42

Autor Wiadomość
 Tytuł: po wodowaniu nie odpala - KTM
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.televisor.pl
Wczoraj wodowalem motocykl, nie zanurkowal cały ale jak go wytargałem i przechylilem to troche wody z fitra powietrza sie wylało. Od tego momentu nie moge go odpalic.
Jaka jest w takim przypadku procedura sprawdzania i eliminowania ewentualnych problemow.

Ostatnio zmieniony niedziela, 27 listopada 2011, 11:25 przez Krzemien, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł: Re: po wodowaniu nie odpala - KTM
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.dzwieknaplanie.com
Krzemień , podstawa po każdym zalaniu , zobaczyć czy w puszce filtra nie ma wody , czy gąbka jest sucha , bo jak polecisz na pełnym gazie to przeciągnie wodę . Wykręcasz świecę , cały czas jesteś bez filtra , kopiesz moto bądz wciskasz guzik ... patrzysz co siurak , czyścisz świecę , a najlepiej wyjmujesz z narzędziówki nową ( tą mokrą , chowasz zrobisz ją w wolnej chwili ) . jeżeli jesteś pewien że przekopałeś moto , wkręcasz zapalasz , składasz filtr i go....możesz oczywiście sprawdzić czy jest iskra :lol:
Może się zdarzyć że masz wodę w gazniku , ale odkręcasz śrubę pod komorą pływakową , taką dużą ... i na zakręconym kraniku !!! wywalasz wszystko co tam było , przy okazji i wodę która jako cięższa od benzyny ... do dyszy .
Jeżeli zalanie było duże , musisz jeszcze wydech wywalić tzn. przednie koło w górę ... samemu słabo ale we dwóch i o drzewo i wtedy pokopać znów , albo guzik .
Ważne żeby mieć pewność że nigdzie w układzie dolotowym nie ma wody , bo gdy nagle przy pełnym gazie urwie się i pójdzie do cylindra, to po korbie . Tak Kamaz Team załatwił jedną 530 na jakimś zadupiu i było po jezdzie dla jednego kierownika :(
Miałem" kolegę " który topił moto na każdym brodzie i w każdej kałuży .... brałem to już dziesięć razy , najfajniej jest jak moto zapalony wpada pod wodę i wystaje tylko grip z kierownicy :mrgreen: i nadchodzi noc.
Jak jest was dwóch , to można popchnąć na początek , 200 kopie się jak "szmata" więc tchu Ci nie braknie , z wr-ką gorzej bywa ....

Honorowy bajkopisarz

Krzemien pisze:
Woczraj wodowalem motocykl, nie zanurkowal cały ale jak go wytargałem i przechylilem to troche wodu z fitra powietrza sie wylało. Od tego momentu nie moge go odpalic.
Jaka jest w takim przypadku procedura sprawdzania i eliminowania ewentualnych problemow.

Nie dawno mieliśmy podobna akcje. Przejazd przez głęboką kałuże spowodował zalanie airboxa, woda dostała się do gaźnika i moto nie odpalało w środku lasu. Zaczęliśmy od zdjęcia filtra powietrza i osuszeniu gumy dolotu , jak daleko dało się to zrobić ręką. Potem opróżnienie komory pływakowej. Nie mieliśmy klucza żeby odkręcić pokrywę komory wiec położyliśmy moto najpierw na jednym a potem drugim boku. Moto w końcu odpaliło. Jeśli masz swojego w garażu to wyjmij gaźnik , przeczyść go, bo po naszej akcji gaźnik aż zardzewiał przy kanałach powietrznych, a tłoczek ssania tak się przez wodę i piach zatarł, ze trzeba było dużo wd40 i trochę siły żeby go wyciągnąć. Jeśli silnik nie zassał wody i olej jest ok, to czyszczenie gaźnika wystarczy

Zadomowiony na dobre

Witam

Jak pisał PIOTHURS sprawdź przed rozbiórką czy masz iskrę.
Leciwe instalacje mają kruchą i spękaną często izolację.

Pozdr
rr

Honorowy bajkopisarz

rrolek pisze:
Witam

Jak pisał PIOTHURS sprawdź przed rozbiórką czy masz iskrę.
Leciwe instalacje mają kruchą i spękaną często izolację.

Pozdr
rr

tak, podstawa to sprawdzić iskrę

Prozaik forumowy

Strona WWW: http://www.wirtuozizieleni.pl
ważne żeby airboxa wysuszyc i gaźnik przeczyścić, bo jak zaśsie wode do gara to kaplyca... no i nie próbować na siłę odpalać z nadzieją, że się uda 8) więc działaj szybko i na żwirownie w kołbieli :D ja jak kiedyś zalałem to postawiłem wietrak i suszyłem airboxa z nadzieją, że filtr też sie wysuszy :lol:

Zadomowiony na dobre

Dzis zakupilem nowe świece, sprawdze jak sie ma stara i odpalam.
Jak sprawdzic czy woda nie dostala sie do cylindra ? Czy jak swieca bedzie sucha to cylinder bezpieczny ??

Takiemu nie podskoczysz!

Krzemien pisze:
Dzis zakupilem nowe świece, sprawdze jak sie ma stara i odpalam.
Jak sprawdzic czy woda nie dostala sie do cylindra ? Czy jak swieca bedzie sucha to cylinder bezpieczny ??

przekop go kilka razy z odkręconą świecą, jak nie będzie pryskać wodą z otworu na świecę, znaczy że wody w silniku nie ma.

Aktywny

Od "zatopienia" minęło 3 dni i dopiero teraz pytasz jak sprawdzić czy woda nie dostała się do cylindra . Dla mnie to trochę dziwne . Oczywiste jest , że świecę wykręca się od razu i przekopuje moto , aby pozbyć się ewentualnej wody . Jeśli nie pali to po powrocie do domu można wlać kilka ml oleju do cylindra i przekopać bez świecy w celu zabezpieczenia przed rdzą .

Zadomowiony na dobre

A z kad to takie oczywiste ? Pewnie jestes z tych ktorzy sie juz urodzili z tą wiedzą. Niestety ja nie, dlatego pisalem na forum. nie moglem odkrecic świecy bo nie mialem klucza do swiec. Dzisiaj zakupilem.

Dla mnie np oczywiste jest ze kompresja LZW w plikach graficznych jest bezstratna i ze DPX'y moga byc w formacie 10bit w krzywej logarytmicznej. Przecierz to oczywiste wiec ty tez to pewnie wiesz.

Zadomowiony na dobre

I olej profilaktycznie sprawdz czy mleka nie ma.

Zalewalem juz rozne sprzety :cry: :oops:
Woda jest slabo scisliwa niestety i moze sie narobic niezlego balaganu.
Dla mnie podstawa to dobrze sprawdzic airbox - u mnie sa 2 czesci jedna przed siatka i druga za. Przy zaleniu z reguly zalewa obydwie. U mnie wyciagnac airbox to bida.

W kazdym razie koniecznie i obowiazkowo zawsze wykrecic swiece i wode wylac. Zawsze!
Wyczyscic airbox i do chalupy. Jak sie nie da dobrze wyczyscic to zrobic filtr ze skarpetki/gaci/czegokolwiek i nie dmuchac przez airbox tylko prosto w gaznik.

Zadomowiony na dobre

Teraz juz wiem co robic na przyszłość :). To jest 2 suw wiec nie mam oleju jako takiego. No jest w skrzyni ale to inna sprawa.

Prozaik forumowy

Na kursie enduro Rafal Gorski mowil, zeby sprobowac obrocic kolo na 5 biegu.

Obraca sie - mozna probowac odpalac - nie obraca sie = woda w silniku.

Honorowy bajkopisarz

Jak mówisz ze to 2t to przypomniał mi się motyw który zrobił parę lat temu Darek Kłopot. Skakał z rampy ustawionej na pomoście jeziora , do wody próbując zrobić buckflipa. Było to nawet w tvn turbo. Teraz nie mogę znaleźć tego filmiku w necie. Ale skakał kilka razy , wyciągali moto , suszyli i od nowa. Wiec 2t może więcej niż 4t jeśli chodzi o wodowanie

Takiemu nie podskoczysz!

to moze ja po krotce, utopilem raz moto i reanimowal raz moto kupla po wodowaniu w obu przypadkach wrocilismy na kolach do domu.

Po utopieniu tak jak juz ktos napisal wyjac i w miare mozliwosci wysuszyc filtr pow, w miare mozliwosci wylac wode z wydechu, wykrecic swiece i osuszyc (np nad plomieniem zapalniczki), wode z cylindra "wywalic" przez wlasnie otwor swiecy. Ja niestety nie mialem mozliwosci wymiany oleju ale na szczescie udalo sie dojechac do garuzu potem 3-4 krotna wymiana oleju. W przypadku wodowania kumpla czynnosci j/w z tym ze na srodku Błędowskiej udalo nam sie wymienic olej. Poniewaz w jednym i drugim przypadku rzeka byla bardzo piaszczysta (zreszta to ta sama) to nalezalo wyczyscic gaznik. W obu przypadkach byly to 4 takty. Tak wiec nie jest to nic skomplikowanego i jest do wykonania w terenie. Nie mam pojecia jak po takim zalaniu zachowuje sie moto na wtrysku i w razie czego jak ten wtrysk wyczyscic. Oczywiscie w sprzetach z filtrem papierowym pewnie sie nie bedzie go dalo odzyskac ale pewnie da sie zrobic prowizorke z suchej skarpety :mrgreen:

[ img ]

[ img ]

Oby to sie nigdy nikomu nie przydalo