Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 19:33

Autor Wiadomość
 Tytuł: Przyczepa motocyklowa
Zadomowiony

Zastanawiam się nad kupnem przyczepki i przerobieniem jej do przewozu moto. Robił ktoś taką przeróbkę? Będę wdzięczny za uwagi, zdjęcia.
ps. trzy szyny tak by można było przewozić dwa motory, lub jeden ustawiony na środku.

Tytuł: Re: Przyczepa motocyklowa
Zadomowiony na dobre

Ja sie zastanawialem, ale doszlismy do wniosku,ze gra nie warta swieczki.

Jak dobrze poszukasz kupisz za 1000-1500 uzywke.
A samemu przerabiac to kupa roboty i nigdy nie wiesz czy zrobisz to dobrze. Ja przynajmniej zdolnosci nie mam. :mrgreen:

Prozaik forumowy

Strona WWW: http://www.blok.excel.pl
Gadanie - widziałem "wstawkę" do zwykłej przyczepki zrobioną z belek drewnianych, które miały na celu to samo co szyna (dwie wzdłuż, dwie poprzeczne.

Jak ktoś potrzebuje użytkową przyczepę to warto.
Jak ktoś tylko wozi moto - to lepiej kupić motocyklową

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.dzwieknaplanie.com
Zrobiłem już trzy przyczepy :lol:
zawsze się opłaca : ułatwiony załadunek i rozładunek , poprzez przemyślany system ( punkty - uchwyty ) mocowania, łatwość i bezpieczeństwo transportu , rozłożenie obciążeń = nacisk na haku . Preferuje system wpuszczania motocykli w "podłogę " nisko środek ciężkości . Ostatnio zrobiłem na cztery małe enduraki bądz trzy duże :D
Styl - nie podróżujesz jak rumun , leciałem t4 od Radomia za Audi Q7 gość w Jankach pokazał mi kciuk w górę na swiatłach ( że niby się trzymałem za nim ) gdybyście widzieli jego minę jak zobaczył że mam motor na przyczepie - BEZCENNE

Zadomowiony

A jak to jest z ilością motorów, nie jest czasem tak że 2 to max na "zwykłym" prawku?

ps. wrzuć jakąś fote

Poeta forumowy

Na "zwykłym" prawku, czyli kat.B można ciągnąc przyczepę do 750kg DMC (dopuszczalnej masy całkowitej), tak więc można wozic na przyczepie tyle motocykli, by wraz z wagą samej przyczepy nie przekroczyc tych 750kg.

Takiemu nie podskoczysz!

erwinw pisze:
Na "zwykłym" prawku, czyli kat.B można ciągnąc przyczepę do 750kg DMC (dopuszczalnej masy całkowitej), tak więc można wozic na przyczepie tyle motocykli, by wraz z wagą samej przyczepy nie przekroczyc tych 750kg.

To chyba nie tak. Kategoria B upoważnia do prowadzenia zestawu o DMC 3500kg, np auto 2500kg przyczepa 1000kg. Mozna prowadzić nawet zestaw auto do 3500kg plus przyczepa lekka (czyli 750kg) co w sumie daje 4250kg. Oprócz tego DMC przyczepy nie może być większa od masy własnej pojazdu (bez pasażerów i ładunku).

Wyjątkiem są auta z napędem 4x4, moga holować przyczepy o nieco większym DMC, wzoru nie pamietam ale to jest wbite w dowodzie rejestracyjnym.

Bajkopisarz forumowy

Louis pisze:
To chyba nie tak. Kategoria B upoważnia do prowadzenia zestawu o DMC 3500kg, np auto 2500kg przyczepa 1000kg. Mozna prowadzić nawet zestaw auto do 3500kg plus przyczepa lekka (czyli 750kg) co w sumie daje 4250kg. Oprócz tego DMC przyczepy nie może być większa od masy własnej pojazdu (bez pasażerów i ładunku).

Wyjątkiem są auta z napędem 4x4, moga holować przyczepy o nieco większym DMC, wzoru nie pamietam ale to jest wbite w dowodzie rejestracyjnym.

"Dziennik Gazeta Prawna" informuje, że zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym wynikają z nowego rozporządzenia Unii Europejskiej. Załatać ma ono wyrwę prawną w wielu krajach członkowskich.

Jeżeli dysponujemy prawem jazdy kategorii B możemy prowadzić zestaw pojazdów, o masie nie przekraczającej 3,5 tony. W przepisach jest jednak furtka prawna mówiąca o "przyczepie lekkiej", posiadającej masę 750 kg. Masa całego zestawu wynosić może wtedy 4,25 tony.

Patologiczna sytuacja pojawia się wówczas, gdy kierowca SUV-a - o ogromnych gabarytach - o masie 3,5 tony może ciągnąć lekką przyczepę bez potrzeby posiadania dodatkowych uprawnień. Analogicznie właściciel auta osobowego nie ma prawa ciągnąć przyczepy przewyższającej masy 750 kg.

Z dniem 19 stycznia 2013 roku, nie będzie już potrzeby posiadania prawa jazdy kategorii B+E, aby móc ciągnąć przyczepę cięższą niż 750 kg, w zestawie o DMC nie przekraczającym 4,25 tony. Urzędnicy unijni chcą jednak, aby kierowca takiego składu przechodził dodatkowe szkolenie. Na chwilę obecną nie wiadomo jednak, jak miałoby ono wyglądać.

Poeta forumowy

Prawo jazdy kategorii B:

1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

2. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

3. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
.............................................................................................................................
Prawo jazdy kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
..............................................................................................................................
# przyczepa lekka - przyczepa, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;

Źródło: http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiaz ... resci.html

Czyli ciężkim 4x4 czy busem już nie za bardzo na czystym B możemy ciągnąc przyczepkę. Zauważcie, że w obowiązujących w tej chwili przepisach jest mowa o łącznym DMC zestawu auto+przyczepa lekka, czyli taki np. bus (po zachodniemu van) przeważnie ma właśnie DMC 3,5t, co dyskwalifikuje kierowców bez kat.E do ciągania nim jakiejkolwiek przyczepki.

Bajkopisarz forumowy

To ja już się zupełnie pogubiłem. Skąd w takim razie to 4,25 kg łącznej DMC?
A dolewając oliwy do ognia zadam pytanie czy ilość osi w przyczepce ma znaczenie? Bo przecież są dwuosiowe przyczepki o DMC do 750 kg?

Aktywny

Z opisu kolegi erwinw to właśnie wynika, tzn. to co w kat. A, B, itd. + przyczepa lekka (750kg) wychodzi właśnie max 4250...
Inna sprawa, że erwinw najpierw przytoczył odpowiednie przepisy, a później sam im zaprzeczył :mrgreen:

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.televisor.pl
ja swoim pickupem zadnej przyczepki wozic niestety juz nie moge. mam mase całkowita samochodu 2.5 tony i ladownosc 900 kg to znaczy ze moge ciagnac przyczepke 100kg ktora nie istnieje. Drążyłem temat tego lata. Musialbym miec B+E. Ale wtedy jest juz inna zabawa. oplaty atostradowe jak za ciezarówke itp

Poeta forumowy

zuba2 pisze:
Z opisu kolegi erwinw to właśnie wynika, tzn. to co w kat. A, B, itd. + przyczepa lekka (750kg) wychodzi właśnie max 4250...
Inna sprawa, że erwinw najpierw przytoczył odpowiednie przepisy, a później sam im zaprzeczył :mrgreen:

2. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

Nie wiem zatem, gdzie zaprzeczyłem tym przepisom. W/g kodeksu nie mamy prawa kierowac pojazdem czy też zespołem pojazdów powyżej 3500kg dopuszczalnej masy całkowitej na kategorii B. Od tego jest właśnie B+E. Co więcej, na chwilę obecną pojazdy i zespoły pojazdów pow 3,5t DMC są zobowiązane uiszczac opłaty na drogach publicznych w PL, które to realizowane jest za pomocą urządzenia viatoll. Brak takiego w aucie kosztuje 3tyś zł mandatu (ITD ma urządzenia do kontroli bez zatrzymywania pojazdu)

Ostatnio zmieniony wtorek, 1 listopada 2011, 15:02 przez erwinw, łącznie zmieniany 1 raz.

Aktywny

Prawo jazdy kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
..............................................................................................................................
# przyczepa lekka - przyczepa, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;

Aktywny

A jak kolega mi nie ufa, to poniżej kink z oficjalną interpretacją Komendy Głównej...
http://www.siz.org.pl/przyczepa/wozek.htm#i1