Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 11:12

Autor Wiadomość
 Tytuł: DUNLOP TRAILMAX vs. CONTINENTAL CONTI ESCAPE (?)
Poeta forumowy

DUNLOP TRAILMAX (klasyczny, nie TR91) i CONTINENTAL CONTI ESCAPE ... Półka cenowa mniej więcej podobna. Z racji średniej popularności wśród użytkowników w Polszy na sporych turystykach typu: Afra, Trampek, Tenery, gs800... zapytuje Kolegów o przydatność szosowo-szutrową i stopień zużycia przy objuczeniu tobołami i też lataniu z pasażerem po asfalcie.
Ps. Będę widział się w najbliższym czasie z kumplem-użytkownikiem Escape'ów które zrobiły trip do Mongolii (dopiero na miejscu przekładał na Motoza) a teraz służą mu w dojazdach do pracy w mieście. To napisze jego sugestie. Choć lepsza byłaby Wasza opinia z naszych chłodnych i wilgotnych warunków+asfalt niż suche szutry z upałami.

Ostatnio zmieniony wtorek, 27 listopada 2012, 14:05 przez Feel, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: DUNLOP TRAILMAX vs. CONTINENTAL CONTI ESCAPE (?)
Honorowy bajkopisarz

ContiEscape jest dość popularny. Chyba na FAT były opisywane sytuacje z oderwanym bieżnikiem, ale podobne atrakcje widziałem w anakach i tourance. Co do samej opony, to na czarnym do niczego nie mogłem się przyczepić. Przelatałem w KLE coś ok 12 czy 15tys.km, opona nadal żyje i ma się dobrze (przód). Na deszczu nie bałem się dać mocno po heblach. Natomiast poza czarnym to... delikatnie mówiąc porażka. Dla mnie takim minimum jest opona typu K60. ContiEscape ślizga się wszędzie jakby była łysa. Zmianę koleiny na polnej drodze poprzedzałem odpowiednią kalkulacją, bo kilka razy zaliczyłem fikołka. Jak dla mnie, jej dzielność terenowa jest bliska zeru. Oczywiście dać się da, bo czemu nie? W piaskownicy też jeździłem na zestawie conti+tourancje, o ile to można było nazwać jazdą. Akurat wtedy przyjechało dwóch młodzików na super moto, z totalnie asfaltowymi oponami i też dali radę, ale wszyscy z zazdrością patrzeli na tych na liściach z kostkami :lol:
[ img ]

Tytuł: Re: DUNLOP TRAILMAX vs. CONTINENTAL CONTI ESCAPE (?)
Poeta forumowy

ArturS pisze:
na czarnym do niczego nie mogłem się przyczepić; poza czarnym to... delikatnie mówiąc porażka

Kumpel potwierdza Twoją opinię co do zachowania Escapeów na czarnym (AfricaTwin), ma już kolejny komplet, pierwszy wytrzymał ponad 30 tysięcy. Żadnych problemów i dobre czucie nawierzchni (lepiej też Conti niż kostki na otoczakach ze względu na stabilne trzymanie nawet mokrej ich powierzchni). Przypominam sobie jak go wydobywałem spod krowy w głębszym piachu na Błędowskiej (więcej niż szuter to już trza kostki wiadomo). Z profilu zaś Trailmaxy wyglądają mi na fajne na drogi typu Theth-owego.
ps. fajna miejscówka na zdjęciu do ćwiczenia i szaleństwa